Toyota schijnt lichtje op Yaris Hybrid-R

Vorige week maakte Toyota bekend dat de gespierde hybride, die het merk naar de IAA in Frankfurt brengt, een Yaris-jasje krijgt aangemeten. Vandaag leren we meer over de bijzondere aandrijflijn van de concept-car.

De Hybrid-R Concept, zoals-ie voluit heet, krijgt een hybride aandrijflijn die ‘meer dan 400 pk’ moet mobiliseren. Voor de techniek is leentjebuur gespeeld bij de TS030 Hybrid-raceauto die hoge ogen gooide op Le Mans.

De Yaris lijkt het recept van die hybride supercar dan ook goed te volgen. Ook de Hybrid-R krijgt een relatief kleine brandstofmotor in zich gelepeld, die gekoppeld wordt aan krachtige elektromotoren. De driedeurs krijgt een door Toyota Motorsport GmbH (TMG) ontwikkelde 1.6-liter viercilinder onder de kap, gelinkt aan twee elektromotoren. De aandrijving geschiedt op alle vier de wielen. Verdere details over vermogen, koppel en presetaties houdt Toyota nog onder de pet. 

Evenals bij z’n exotische inspiratiebron, de TS030, wordt remenergie teruggewonnen en opgeslagen in een supercondensator. Deze energie is met een druk op de knop weer terug te pompen naar de elektromotoren. Op de IAA in Frankfurt zullen we de bijzondere Hybrid-R voor het eerst in volle hybride-glorie kunnen bewonderen.

Bron: autoweek.nl

Laat wat van je horen