‘Toyota kan actieradius van EV’s met 15 procent verhogen’

Wetenschappers van Toyota hebben een manier gevonden om de actieradius van elektrische auto’s met 15 procent te verhogen.

Grotere actieradius
De wetenschappers stellen ’s werelds eerste methode te hebben ontwikkeld voor het observeren van lithium-ionen in een elektrolyt, wanneer een batterij op- of ontlaadt. Daarmee claimen ze de reden te hebben gevonden waarom een batterij veroudert.

Deze doorbraak kan volgens Toyota over twee of drie jaar gecommercialiseerd worden, wat kan leiden tot een li-ion-batterij die de actieradius van elektrische auto’s verhoogt met 15 procent.

Batterij
Onderzoekers van Toyota slaagden erin om de migratie van ionen van de min- naar de pluskant van de batterij te bestuderen. Ze ontdekten een ‘ophoping’ van ionen, die ontstaat wanneer een batterij op- of ontlaadt. Hierdoor veroudert de batterij en worden de ionen geblokkeerd, waardoor de prestaties van de batterij verslechteren.

Deze observatie kan leiden tot de ontwikkeling van batterijen waarin deze problemen verholpen zijn, waardoor ze een langere levensduur hebben en betere prestaties leveren.

Elektrische auto
Eerder deze maand kwam naar voren dat ook Toyota de overstap maakt naar elektrisch vervoer. Deze nieuwe ontdekking zou van Toyota zomaar een speler kunnen maken om rekening mee te houden.

Eerder richtte het Japanse automerk zich vooral op de ontwikkeling van waterstofauto’s.

Laat wat van je horen