Toyota i-ROAD Concept: elektrische stadsmobiliteit

Toyota presenteert op de Autosalon van Genève de i-ROAD: een volledig elektrisch en overdekt ‘Personal Mobility Vehicle’ (PMV) met plaats voor één of twee personen. Net zo breed als een motor én wendbaar als een scooter, maar dankzij zijn Active Lean techniek te rijden als een auto.

De compacte i-ROAD is een tweezits EV van 2,35 meter lang, nog geen 1,45 meter hoog en 85 centimeter breed. Daardoor passen er tot wel 4 i-ROAD’s op één reguliere parkeerplaats. Bovendien zorgt de vernuftige Active Lean techniek ervoor dat de i-ROAD ondanks zijn 3 wielen een zeer stabiele wegligging heeft en extreem korte bochten kan draaien.

De concept PMV heeft een draaicirkel van 3 meter. Op snelheid calculeert de i-ROAD op basis van onder meer de snelheid en stuuruitslag de gewenste hellingshoek van de cabine en laat vervolgens het ene wiel zakken en het andere wiel juist omhoog komen. Datzelfde systeem zorgt er ook voor dat inzittenden geen last hebben van oneffenheden en drempels in het wegdek.

Rijden kan maximaal 50 kilometer ver. Daarna kan de i-ROAD aan een conventioneel stopcontact in drie uur weer volledig worden opgeladen.

Bron: groen7.nl

Laat wat van je horen