Toyota Fuel Cell Sedan: eerste waterstof-Toyota

Toyota heeft net de eerste productierijpe brandstofcelauto onthuld: de Fuel Cell Sedan. In april 2015 kunnen Japanse klanten hem het eerst kopen, Europa en de VS moeten tot volgend jaar zomer wachten. Overigens zal dat alleen zijn in gebieden waar je nog enigszins kunt spreken van een waterstofinfrastructuur. Net als bij de eerste hybride van het merk, de Prius die in 1997 in Japan op de markt kwam, kiest Toyota ervoor om de eerste brandstofcelauto een nogal futuristisch uiterlijk te geven. Foto’s van de binnenkant geeft Toyota nog niet vrij.

Met de productie van de Fuel Cell Sedan komt een eind aan twintig jaar testwerk met waterstofauto’s. Toyota geeft nog geen gegevens over het vermogen of de prestaties vrij, wel belooft de fabrikant een actieradius die overeenkomt met die van vergelijkbare benzineauto’s. Ook zal het tanken bij een waterstofstation ongeveer evenveel tijd in beslag nemen als het volgooien van een tank benzine.

Bij auto’s die op waterstof rijden, wordt elektriciteit opgewekt door middel van een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. Met zijn eigen energiecentrale aan boord stoot de Fuel Cell Sedan uiteindelijk alleen waterdamp uit.

Bron: Autoweek.nl

Laat wat van je horen