Toyota FCV Concept brengt waterstof stap dichterbij

In Tokyo onthult Toyota binnenkort de Tokyo FCV Concept, een auto die waterstoftechniek weer een stapje dichterbij ons straatbeeld brengt. Het is twee jaar geleden dat Toyota ons de FCV-R toonde, een auto op waterstof met een actieradius van 700 kilometer. Maar daarna werd het eigenlijk een beetje stil rond de waterstofideeën van de Japanners, anders dan dat ze hun waterstoftechniek aan BMW gaan leveren.

Nu is er dus weer een nieuwe stap: de FCV Concept. Het is duidelijk een dat er is voort geborduurd op de FCV-R maar er zijn toch wel wat verschillen. Zo groeide deze concept 17 centimeter in lengte ten opzichte van de FCV-R maar nam de beoogde actieradius af tot 500 kilometer doordat er twee kleine, lichtgewicht maar volgens Toyota “extreem sterke” waterstoftanks zijn gemonteerd die in 3 minuten volgetankt kunnen worden. De tanks bevinden zich onder het koetswerk. De afmetingen van de concept (LxBxH) zijn 4,87 x 1.81 x 1.54 en de wielbasis bedraagt 2.78 meter.

De aandrijflijn heeft een vermogen van meer dan 100 kW / 136 pk en zal bovendien voorzien worden van een boost converter die kortstondig extra vermogen kan leveren. Volgens Toyota is de FCV Concept nu zo efficiënt dat deze een gemiddeld huishouden een week van elektriciteit zou kunnen voorzien, iets wat mede te danken is aan de kennis die is opgedaan met de FCHV, een waterstofauto die al sinds 2007 rondkachelt.

Het geheel oogt weer wat dichterbij productierijp dan de vorige concept maar wat denken jullie: zien wij dit in 2015 rondrijden? Dat was destijds het doel van Toyota.

Bron: autoblog.nl

Laat wat van je horen