Toyota injecteert een dosis frisheid in zijn modellengamma en de C-HR zal als uithangbord dienen. We wisten al hoe het exterieur van de cross-over was vormgegeven, nu weten we ook hoe de C-HR er vanbinnen uitziet én hoe Toyota hem gaat plaatsen.
Al in 2014 konden we in Parijs kennismaken met een eerste voorbode van de C-HR: de C-HR Concept. Een jaar later liepen we op dezelfde beurs een meer productierijpe versie van de cross-over tegen het lijf. Inmiddels is het definitieve ontwerp ook al even bekend, maar hoe de excentrieke C-HR er vanbinnen uit komt te zien, was nog niet bekend. Tot vandaag.
Opvallen, dat wil Toyota met zijn C-HR. De auto – tussen de Auris en de RAV4 gepositioneerd – heeft een uiterlijk meegekregen dat de tongen ongetwijfeld zal losmaken. Dat is ook de bedoeling, weet ontwerper Kazuhiko Isawa AutoWeek te vertellen. “De auto zal polariseren, dat is ook een van de pijlers geweest van het design.”
Voorbode
De C-HR – Coupé High Rider – is samen met de Prius en de Mirai vaandeldrager van een uitgesprokener designtaal, een ontwerpstijl die we – afhankelijk van het model – in meer of mindere mate op toekomstige Toyota’s zullen terugzien. Die frisse wind op het gebied van design waait door in het interieur. De C-HR heeft een opvallend lage zitpositie en geeft de ervaring in een C-segment hatchback te zitten.
Interieur
We zien een dashboard met opvallend geplaatst 8-inch multimediascherm dat enigszins naar de bestuurder is toegedraaid. Voorin zit je op door kuipstoelen geïnspireerde stoelen. Er is zichtbaar veel aandacht besteed aan ‘Sensory Quality’, ofwel de gebruikte materialen. Toyota heeft het hele interieur bedekt met hoogwaardiger materiaal, een invloed van de Europese designafdeling van Toyota. Zowel onder- als bovenkant van het dashboard zijn uit voelbaar mooiere kunststoffen opgebouwd dan in – pak hem beet – een Auris.
De C-HR zal in diverse smaken op de markt verschijnen. Bovenaan de uitrustingsladder staan twee versies, één met gedeeltelijk bruin leer en een over het algemeen ‘sjiekere’ uitstraling, en één die meer gericht is op de consument die sportiviteit hoger op de prioriteitenlijst heeft staan.
Veiligheid
De C-HR krijgt standaard een uitgebreid pakket veiligheidsvoorzieningen mee, bestaande uit zaken als Pre-Collision System, Adaptieve Cruise Control, Lane Departure Alert en Automatic High Beam.
Dit jaar nog 21 procent bijtelling
Net als de nieuwe Prius staat de C-HR op Toyota’s TNGA-platform. Onder de kap van de in Turkije te produceren C-HR een geblazen 116 pk sterke 1,2-liter benzinemotor die zowel met handgeschakelde zesbak als met CVT-automaat te krijgen is. Ook is de benzineversie met vierwielaandrijving te krijgen. Interessanter voor Nederland – Toyota Nederland mikt op een aandeel van zo’n 70 procent – is de Hybrid. Deze krijgt dezelfde hybride aandrijflijn als de Prius mee. Ook hier een 122 pk sterke combinatie van benzine- en elektromotor, goed voor een CO2-uitstoot van 85 gram. Hij moet nog voor het eind van dit jaar op de markt verschijnen. Bijtellers kunnen dan nog 21 procent bijtelling scoren.
bron: autoweek.nl
Laat wat van je horen