Elektrische RAV4 is eerste kindje Tesla en Toyota

RAV EV 2012?

Onlangs kondigde Toyota een samenwerking met Tesla aan, en het eerste levensteken heeft niet lang op zich laten wachten. Hier hebben we namelijk de elektrische RAV4 van Toyota én Tesla. Deze debuteert op de LA Auto Show. De elektrische RAV4 heeft het koetswerk van de serie-RAV4 en een elektrische aandrijflijn van Tesla. Wel zien we een afwijkende neus. Toyota-CEO Akio Toyoda: “Toen we besloten samen te gaan werken aan een elektrische RAV4, waren we vastbesloten om Tesla’s gestroomlijnde organisatiemodel te gebruiken. Daardoor is het mogelijk om snel beslissingen te nemen.”

De actieradius is 160 kilometer, aldus Toyota. Tesla zorgt voor de elektromotor, accu’s en aanverwante zaken. Deze moesten voldoen aan de eisen van Toyota voor de prestaties, kwaliteit en levensduur van de techniek. Toyota gaf op zijn beurt leiding aan het ontwikkelingsproces en zorgde voor de integratie van de aandrijflijn. De RAV4 EV weegt 100 kilogram meer dan een Amerikaanse RAV4 met V6-motor.
Het blijft niet bij een concept-car. In 2011 komt een vloot van 35 exemplaren op de weg. De ervaringen die met die testvloot worden opgedaan, gebruiken Toyota en Tesla bij de ontwikkeling van de productieversie. Die komt in 2012 op de markt in de Verenigde Staten. Definitieve specificaties (actieradius, prestatiecijfers) van de productieversie zijn afhankelijk van de ervaringen die Toyota en Tesla opdoen met de testvloot.
De nieuweling is alweer de tweede generatie van de elektrische RAV4. Al in 1997 introduceerde Toyota een vloot elektrische RAV4’s (foto’s 2 en 3). Deze hadden nikkel-hydride accu’s en een actieradius van 130-170 kilometer. In de periode tussen 1998 en 2003 zijn 1.484 van deze elektrische Toyota’s in de Verenigde Staten geleased. Er rijden er nu nog 746 rond.
Bron: autoweek.nl

Laat wat van je horen

*