Draadloos opladen? Toyota is ermee bezig!

power_transfer_system_toyota hybrid EV charger

Via blog.toyota.nl > Stel je voor: een elektrische auto die al rijdend via het wegdek stroom laadt… Dan behoren het gedoe met oplaadkabels en het wachten tot de er weer genoeg energie aan boord is tot de verleden tijd. En elektrische auto’s kunnen dan veel verder rijden. En heb je zelfs geen (grote?) batterij meer nodig. De ingenieurs van Toyota hebben daarom een nieuwe, betaalbare oplossing bedacht om elektrische auto’s al rijdend op te laden. Gewoon via de banden!

Een van de mogelijke technieken die wereldwijd getest wordt, is laden via inductie. Dat is precies hetzelfde systeem als elektrische tandenborstels benutten. Maar volgens onze experts is dat echt veel te duur. Niet alleen omdat dan echt overal in de wegen magnetische spoelen moeten worden ingebouwd, maar ook omdat het energieverlies enorm is.

Dat kan dus slimmer. En wel met radiogolven. Speciale omzetters maken van stroom radiogolven. De elektrische auto krijgt banden met metalen plaatjes erin die de golven oppikken en weer omzetten in elektriciteit.
In het laboratorium werkt het al prima. Bij het ‘overzenden’ van elektriciteit is maar weinig energieverlies. De band heeft altijd contact met de weg en pikt de radiogolven makkelijk op. En de techniek in het wegdek vraagt weinig meer dan metalen elementen.

Bron: blog.toyota.nl

Laat wat van je horen