De volgende BMW Z4 staat op de Toyota GT-86 platform

Met de GT86 (en de Subaru BRZ) heeft Toyota een technisch uitstekend en uitgebalanceerd product neergezet, zo luiden de meeste meningen. Daarom is het wellicht een goed idee dat de nieuwe BMW Z4 én de Supra-opvolger op een aangepaste versie hiervan komen te staan.

Even recapituleren: BMW schoof de overspelige Fransozen aan de kant, en sloot een dealtjemet Toyota, waardoor de twee nu samen een sportwagen gaan ontwikkelen. Dat begrip is vrij rekbaar, het kan een geheel nieuw model zijn, maar ook een platform. Hoe dan ook: van BMW komt over een jaar of 4 een nieuwe Z4 uit, welke volgens Motor Trend op het GT86-platform staat, dat voor de gelegenheid wel iets steviger en iets groter wordt gemaakt.

Naast de Beierse Roadster heeft Toyota zelf natuurlijk ook nog een nieuwe Supra in de kaarten, die gezellig zijn fundamenten met de Z4 gaat delen. Aanvankelijk werd gedacht aan een V6 met hybride onder de kap, maar inmiddels heeft Toyota (Lexus) een 2,5 liter grote viercilinder gelanceerd. In combinatie met de nodige hybridefoefjes zou deze in de nieuwe Supra zo’n 400 pk moeten kunnen leveren.

Zoals wij al beredeneerd hadden is de huidige verwachting dat de nieuwe Supra er in 2017 staat, maar, omdat Japanners als het om sportwagens gaat dol zijn op rekken, krijgen we waarschijnlijk volgend jaar al een conceptversie hiervan. Mooi, kunnen we ook ein-de-lijk eens wat anders gebruiken dan die stokoude platen van de FT-HS Concept. De laatste keer dat ik die zag viel ik van mijn dinosaurus.

Laat wat van je horen