30 uur racen met een TS030 hybrid

Toyota-TS030-Hybrid

Ons meest ambitieuze raceproject ooit, komt aardig op gang: de deelname aan het FIA World Endurance Championship. Inclusief de slopende 24 Uren van Le Mans! Dat doen we met twee hybride Toyota ’s TS030 Hybrid. En omdat onze auto compleet nieuw is, zijn we steeds aan het testen. Hoe test je beter of de auto klaar is voor 24 uur voluit racen? Precies, door hem 30 uur non-stop over het circuit te jagen!

Toyota test de hybride raceauto TS030 voluit op het Paul Ricard-circuit, ook in de nacht
De locatie was het Paul Ricard-circuit in Frankrijk. Van onze rijders hebben er maar liefst drie Formule 1-ervaring: Le Mans-rot Alexander Wurz, F1-coureur af Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima, waarvan zijn vader Satoru Nakajima eveneens Formule 1 reed. Buemi en Nakajima mogen dan Formule 1-ervaring hebben, een race van 1,5 jaar is wel even wat anders dan een etmaal lang op het scherpst van de snede rijden. En ook nog eens in het donker.

300 km/uur in het donker
Om de 24 Uren van Le Mans na te bootsen, werd daarom ook in het donker gereden. Dat was net als voor Buemi en Nakajima, ook zo goed als nieuw de Japanner Hiroaki Ishiura. En dan was hij ook nog onbekend met het circuit. Ga er maar aanstaan met snelheden van rond 300 km/uur… Nicolas Lapierre mag dan de vijfde rijder zijn van het team, het vijfde wiel aan de wagen is hij allerminst. Net als Alexander Wurz heeft hij al de nodige ervaring in langeafstandsraces (waaronder de klassieker 24 Uren van Le Mans) en kon de ‘rookies’ dus van de nodige tips voorzien.

Vuurdoop
De test zelf verliep goed. Niet vlekkeloos, maar dat zou ook niet realistisch zijn. Testen is ‘bedoeld om te kijken of er zaken verbeterd moeten worden. Bovendien is het voor het eerst dat Toyota een benzine gestookte racemotor combineert met een hybride aandrijflijn – het is uberhaupt voor het eerst dat een raceauto in deze klasse van deze vorm van aandrijving is voorzien. In april staan de volgende tests gepland, waarna het in het weekend van 5 mei echt los gaat. Dan staat namelijk de 6-uursrace van Spa Francorchamps op het programma; de vuurdoop voor de Toyota’s T030 Hybrid. We keep you posted!

bron: blog.toyota.nl

Laat wat van je horen