Video: De nieuwe Aygo 2014

De X factor Aygo. Heel veel mogelijkheden waardoor de Aygo anders is dan de andere.

Zelfs nu we al een dagje aan het uiterlijk van de nieuwe Toyota Aygo hebben kunnen wennen blijft het een bijzonder ding. Toyota bewandelt een geheel eigen weg, en neemt duidelijk afstand van de Franse zustermodellen.

Hoewel ook de zijkant zich met zijn sterk oplopende raamlijn distantieert van de Peugeot 108 en Citroën C1 is het toch de voorkant die de aandachtopeist. Met de x-vormige snoet, is het onmogelijk Toyota’s kleinste voor een ander model aan te zien. De ‘banen’ zijn in de meeste gevallen standaard zwart, maar optioneel verkrijgbaar in het rood, blauw, grijs, zilver en wit. Ze kunnen zodoende flink afwijken van de gekozen carrosseriekleur. Ook daarmee is trouwens iets bijzonders aan de hand: net als bij de eersteSmart zijn de carrosseriepanelen relatief eenvoudig te vervangen voor exemplaren in een andere tint. Afwisselen is dan ook geen probleem.

Het interieur kan op dezelfde manier aan de persoonlijke smaak worden aangepast. De panelen rondom stuurwiel, versnellingspook en ventilatieopeningen zijn net als de middenconsole gemakkelijk te vervangen. Toyota belooft bovendien dat de metamorfose van zowel de binnen- als de buitenzijde betaalbaar zal zijn.

‘X’

Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten met de Franse broertjes. Zo is het canvas dak dat op die guitige tweeling prijkte ook te bestellen op het Japannertje. Van binnen vinden we bovendien het MirrorLink-systeem, dat het mogelijk maakt een smartphone op een 7-inch scherm op het dashboard te bedienen. Ook de Aygo is iets langer en lager. De kofferbak groeide met 29 liter, zodat de totale inhoud nu op 168 liter komt.

De Aygo is er in vijf uitvoeringen, die allemaal een ‘x’ in hun naam hebben. Het begint eenvoudig met de Aygo x, daarna komen de x-play, x-cite, x-clusive en tenslotte de x-wave. Die laatste uitvoering heeft het grote open dak standaard, en voorziet daarnaast in luxe zaken als halfleren bekleding. Zes airbags zijn standaard, net als een hele reeks elektronische beschermengelen.

Voorlopig één motor

Qua aandrijflijnen houdt Toyota het vooralsnog overzichtelijk: alleen de 1.0 VVT-i benzinemotor –een eigen product van het merk – wordt vermeld in het persbericht. Het opgegeven verbruik bedraagt, in combinatie met de handgeschakelde vijfbak, 3,9 liter op 100 kilometer, wat betekent dat er per kilometer slechts 88 gram CO2 de lucht in verdwijnt. Een automaat is ook hier een optie, en kan zelfs met schakelflippers worden uitgerust.

Vandaag, op de eerste persdag van de Autosalon van Genève, haalt Toyota z’n jongste telg onder het doek vandaan. De Aygo staat in juli bij de Nederlandse dealers.

Bron: autoweek.nl

Laat wat van je horen