
Toyota heeft eind vorig jaar zijn Avensis flink gefacelift. Hij zou meer zijn afgestemd op de wensen van de Europese koper. Kort door de bocht belooft Toyota een strakker weggedrag en verfijningen in het interieur.
Type auto en prijs
De uit 2009 stammende Toyota Avensis heeft eind vorig jaar een stevige opfrisbeurt gehad. Zo is de voorzijde opnieuw vormgegeven, ziet de achterkant er anders uit en zijn er vooral ook in het interieur en onderhuids veranderingen doorgevoerd. De Avensis is door Toyota speciaal voor de Europese markt ontwikkeld. Toch vonden de Europese klanten de auto nog niet Europees genoeg, zo bleek. Dus ging binnen Toyota een team Europeanen aan de slag om de auto te verbeteren. Dat is terug te zien in ander materiaalgebruik in het interieur, de komst van een Touch & Go audio-navigatiesysteem en verfijningen aan het weggedrag.
De vernieuwde Avensis is er met een 1.6, 1.8 en 2.0 VVT-i benzinemotor. Er is voor de sedanversie één dieselmotor: de 2.0 D-4D F. Kies je voor de Wagon, dan is er ook nog de 2.2 D-CAT met 150 of 170 pk. Wat uitrustingniveaus is er keuze uit de Comfort, Business, Dynamic Business en Executive Business.
Prijzen beginnen bij € 25.345 voor een 1.6 VVT-i Comfort sedanversie. De goedkoopste Wagon kost € 26.610, ook dat is een 1.6 VVT-iComfort. Prijzen lopen op tot 49 mille voor de meest luxueuze 2.2 diesel stationwagonversie met automaat.
Hoe rijdt de Toyota Avensis?
Door de bank genomen is de Avensis een comfortabele gezinsauto. Een klacht die we bij de vorige versie hadden was dat hij behoorlijk overhelt in bochten. Dat is nu een stuk minder. Maar kritiek die we nu hebben is dat de demping wat stevig is geworden, met als bijeffect dat de auto nogal stoterig reageert op korte oneffenheden in het wegdek.
Sturen doet de Avensis mooi precies. Verder is hij keurig stil, al zou er iets minder bandengeruis het interieur mogen binnendringen. Bij stevig optrekken gaat de motor nogal ‘loeien’, wat inherent is aan de montage van een CVT-versnellingsbak. Op veiligheidsgebied kun je de Avensis onder meer uitrusten met Pre-Crash Safety. Dat systeem kan op een mogelijke aanrijding anticiperen en zo de kans op letsel zoveel mogelijk te beperken.
De Toyota Avensis van binnen
De Avensis Wagon is een ruime gezinsauto met een degelijk imago. Als stationwagon heeft hij een bagageruimte met een maximale inhoud van 1.609 liter. Dat is ruim, maar een Ford Mondeo bijvoorbeeld is met 1.745 liter nog ruimer.
Ergonomisch is de Avensis dik in orde. De meters zijn goed afleesbaar, de satellietnavigatie heeft een aanraakscherm en de airco laat zich zeer eenvoudig bedienen. Op het stuurwiel vind je diverse bedieningen. De gebruikte materialen stralen een zekere mate van luxe uit, maar halen niet het niveau van bijvoorbeeld een VW Passat. De Avensis is mooi en secuur afgewerkt.
De Toyota Avensis en het milieu
De motoren van de Avensis zijn mooi schoon. De 1.6 VVT-i en 2.0 D-4D-F scoren een B-label en ook de 2.0 VVT-i haalt in combinatie met een automaat een B-label. Volgens Toyota is 95 procent van deze Avensis recyclebaar. De testauto, een 2.0 VVT-i, scoorde een gemiddeld testverbruik van 8,2 liter per 100 kilometer oftewel 1 op 12,2. Toyota claimt trouwens een gemiddeld brandstofverbruik van 7 liter per 100 kilometer (1 op 14,3) voor deze versie met CVT-bak
Conclusie
De Toyota Avensis is een prima allround gezinsauto waarop maar zeer weinig valt aan te merken. Hij is ruim, ergonomisch in orde en de 2.0 VVT-i benzinemotor waarmee wij reden is krachtig genoeg. De bediening van de satellietnavigatie is prettig eenvoudig. Het weggedrag is ten opzichte van de vorige versie in detail verbetert. De auto helt minder over en stuurt wat directer, maar voelt op korte oneffenheden nogal stoterig. De CVT die op de testauto was gemonteerd vraagt enige gewenning, vooral bij stevig optrekken loeit de motor enigszins.
Bron en tekst: anwb.nl ervaring rijtest avensis 2012
Laat wat van je horen