Al elf generaties immens populair: Toyota Auris (Corolla)

De Toyota Auris telt nog maar twee generaties, maar voorganger Corolla gaat terug tot in de jaren zestig. Als bestverkochte autotype ter wereld kan Toyota’s compacte middenklasser natuurlijk onmogelijk ontbreken in deze rubriek!

Corolla E10 (1966)

Met de eerste Corolla ging Toyota in 1966 de strijd aan met onder meer de Sunny van Nissan. De auto, die er als tweedeurs sedan én als stationwagen was, werd gedurende z’n leven naar steeds meer landen geëxporteerd. Het compacte model maakte na de Crown en de Corona als derde model de overstap naar Nederland. Een Corolla Wagon van de eerste generatie schitterde eerder dit jaar in ‘In het wild’.

Corolla E20 (1970)

Naar goed Japans gebruik vond Toyota het na vier jaar al tijd voor de volgende generatie. De auto was nog altijd een achterwielaangedreven sedan, maar de auto groeide en kreeg een beter onderstel. Het droeg bij aan het succes van de Corolla, die met deze generatie uitgroeide tot de op één na populairste auto ter wereld. Ook E20- Corolla schopte het tot een ereplaatsje op deze site.

Corolla E30-E60 (1974)

Met de komst van de derde generatie werd het aantal carrosserievarianten stevig uitgebreid. Behalve een sedan en een stationwagen was er nu ook een ‘Hardtop Coupé (zonder B-stijl, dus), een liftback en een bestelversie met de naam ‘Van’. Met name die Liftback is noemenswaardig, z’n Shooting Brake-achtige uiterlijk oogst ook nu nog veel bewondering. Voor een Japanner hield de derde Corolla het lang vol, hij bleef tot 1981 in productie.

Corolla E70 (1981)

Dat deze Corolla in het volgende decennium het levenslicht zag is bij de eerste aanblik duidelijk. Het chroom maakte plaats voor plastic en de laatste restjes ronde belijning moesten verdwijnen ten faveure van het typische vierkante design dat zo kenmerkend is voor de jaren tachtig. Ook op technisch vlak was er vooruitgang, bijvoorbeeld in de vorm van injectiemotoren.

Corolla E80 (1983)

Met name de liftbackversie van de vijfde Corolla is ons bijgebleven. Dat komt door z’n kenmerkende achterzijde, waarbij de kentekenplaat een verdieping hóger huisde dan de doorlopende achterlichtbalk. Deze Corolla was een voorwielaandrijver, maar coupéversie AE86 behield zijn achterwielaandrijving. Het leverde de auto een legendarische reputatie op in de drifterswereld, met astronomische prijzen tot gevolg.

Corolla E90 (1987)

Tegen het einde van de jaren ’80 behoorde een iets minder vierkante lijnvoering weer tot de mogelijkheden. Toyota werkte langzaam toe naar de jaren ’90 met de Corolla E90, die er ook als opvallende 4WD Wagon-versie was. Opnieuw was het voroal de liftback die populair was in ons lans, al deed ook de driedeurs hatchback goede zaken.

Corolla E100 (1991)

We vergeven het je als je de driedeurs variant van deze Corolla weleens hebt verward met een BMW 3-serie Compact van de E36-reeks. Z’n schuin aflopende achterklep en vierkante achterlichten deden ‘m enigszins op die Duitse auto lijken, waarbij moet worden aangetekend dat de Toyota eerder was.

Corolla E110 (1995)

Wie bij het woord ‘Corolla’ aan een wat saaie auto denkt, moet eens goed naar een Corolla van deze generatie krijgen. Waar Amerikanen opnieuw conventionele koplampen kregen voorgeschoteld, vond Toyota ons Europeanen rijp voor kleine ronde kijkers met dito richtingaanwijzers. Het leverde een heel kenmerkend front op, dat zeker in combinatie met de behoudende sedankoets voor een bijzonder contrast zorgde. In 1999 kreeg de auto een iets minder opmerkelijke voorzijde. Voor de stationwagen mocht dat niet baten: dat bleef met z’n hoge dak en bijzondere raamlijn een wonderlijk model.

Corolla E120/E130 (2000)

Met deze generatie nam Nederland afscheid van de Corolla hatchback. Net als veel concurrenten zocht de auto z’n ruimte nu ook in de hoogte. De T-Sport geldt nog steeds als een geweldige wolf in schaapskleren, want z’n 192 pk zag je er totaal niet aan af.

Auris E150 (2006)

In 2006 vond Toyota het tijd om West-Europa te ontheffen van de beroemde Corolla-naam. Hoewel… Als sedan leeft de auto nog wel voort in dit werelddeel, maar aan Nederland gaat de moeizaam verkopende vierdeurs voorbij. Ondanks de naamswijziging is de Auris een logische opvolger van de laatste Corolla hatchback. In 2010 begon de productie van de Auris Hybrid, een auto met de aandrijflijn van de Prius. Hij werd in ons land behoorlijk populair.

Auris E180 (2012)

Een échte leaseknaller werd de Auris Hybrid pas bij deze tweede generatie. De oplopende bijtellingsvoordelen en de komst van een ‘Touring Sports’ stationwagenversie dragen daar ongetwijfeld aan bij. Andere motorversies zijn er wel (er is zelfs een diesel), maar als je een non-Hybrid tegenkomt loont het om daar een foto van te maken. In Amerika is deze Auris als Scion iM op de markt gebracht, maar dat merk ging dit jaar ter ziele.

Bron: autoweek.nl

Laat wat van je horen