Het was te verwachten en de exodus is nu ook in gang gezet. In de afgelopen periode is het aanbod aan tweedehands kleine diesels, die nu nog wegenbelastingvrij zijn, sterk toegenomen. De aanbieding wegenbelastingvrij bleek de afgelopen jaren één van de sterkste verkoopargumenten voor de particuliere koper. Het leverde sommige aanbieders enorme verkoopsucessen. Zeker het VAG-concern spon er garen bij en de Ibiza EcoMotive, Fabia Greenline en Polo Bluemotion vlogen de showrooms uit. In 2011 was de Polo zelfs de meest verkochte auto van Nederland. (Autoblog.nl)
Vanaf 1 januari 2014 weer wegenbelasting
De reden dat de kleine diesels door particulieren werden gekocht was het feit dat ze wegenbelastingvrij waren. Veel van die particulieren maken niet genoeg kilometers per jaar om onder het Nederlandse belastingklimaat de aanschaf van een diesel financieel te kunnen verantwoorden. Door het wegvallen van de wegenbelasting (officieel MRB; motorrijtuigenbelasting) viel dat rekensommetje de afgelopen jaar echter anders uit. Voor een Polo BlueMotion bedraagt de MRB vanaf 1 januari 2014 ineens zo’n 1000 euro per jaar.
Het rekensommetje met de kosten om een kleinere diesel vanaf 2014 te rijden/ bezitten, wordt voor het gros van de particuliere bezitters totaal anders. Het merendeel zal niet genoeg kilometers maken om de wegenbelasting terug te verdienen via minder verbruik en de lagere kosten van een liter diesel.
Onverkoopbaar?
Als eigenaar die er van af wilt, is nu waarschijnlijk niet het goede moment om van je Polo, Fabia of Ibiza af te willen. De potentiële kopersgroep is klein, want Nederlandse occasionkopers weten ook dat er vanaf 1 januari 2014 MRB moet worden betaald. Exporteren naar het buitenland is uiteraard ook een optie, maar er zijn twee redenen waarom ook buitenlanders niet direct zitten te wachten op deze kleinere diesels. De eerste heeft weer met het voordeel te maken wat je als koper bij aanschaf had: BPM is er bij aanschaf ook niet betaald. Die BPM krijg je bij export terug, wat sommige occasions interessant maakt voor export vanwege een lagere prijs. Voor de MRB-vrije auto’s gaat die vlieger niet op.
Het tweede argument is dat een aantal van de MRB-vrije diesels simpelweg ondergemotoriseerd zijn. Het geldt zeker niet voor alle kleinere diesels, maar voor het merendeel is het wel zo dat de iets zwaardere diesel in de praktijk niet veel onzuiniger is en veel beter rijdt. Zeker buiten Nederland, waar je nog wel eens een hoogteverschil moet overwinnen past ieder meer vermogen vaak beter.
Wiens schuld is het?
Het is makkelijk om de politiek de schuld te geven, maar de kopers en automerken gaan zeker niet vrijuit. Dat er vanaf 2014 weer MRB zou moeten worden betaald, was al een hele tijd bekend. De kopers van MRB-vrije auto’s hebben zich te veel laten leiden door reclames van de automerken en te weinig vooruit gedacht.
De overheid aan de andere kant heeft een systeem geïntroduceerd waarbij deze trein kon ontsporen. De belastingen op bezit (!) van auto’s zijn in Nederland erg hoog, iedere mogelijkheid om belasting te ontwijken wordt door kopers massaal aangegrepen. Ook is het zo dat de overgangen tussen wel en geen MRB betalen, maar ook 14%, 20% of 25% bijtelling keihard zijn. Eén gram CO2 uitstoot te veel en een auto was en is onverkoopbaar in Nederland. Juist die enorme contrasten bepalen de afgelopen jaren welke auto wel of niet succesvol in de verkooplijsten. Voor “oldtimers” geldt dit nog steeds: is jouw auto te jong dan betaal je de volle mep aan MRB. (via BNR en AutoScout24)
Bron en tekst: autoblog.nl
Laat wat van je horen