Toyotarijders het meest ‘merktrouw’

EDM onderzocht met het brandswitchmodel de merkloyaliteit van autobezitters in Nederland. Wat blijkt? Nederlanders zijn steeds minder merktrouw, maar Toyota rijders juist steeds meer. Is jouw volgende auto ook weer een Toyota? 

EDM onderzocht met het brandswitchmodel de merkloyaliteit van autobezitters in Nederland. Wat blijkt? Nederlanders zijn steeds minder merktrouw, maar Toyota rijders juist steeds meer. Is jouw volgende auto ook weer een Toyota? 

Zelfs dure merken zoals BMW en Mercedes-Benz scoren minder goed. Gemiddeld is 50% van de occasionkopers merktrouw, bij nieuwe auto’s is dat 66%. De meest merktrouwe autobezitters? Toyota rijders!

Toyota gaat aan kop

Op basis van zowel eigen gegevens als die van de RDW heeft EDM onderzocht hoe merktrouw autobezitters zijn. Dit onderzoek wordt ieder jaar uitgevoerd. Daardoor blijkt dat de merkloyaliteit ieder jaar verder afneemt. Voor de meeste merken dan, want bij Toyota stijgt dit juist. Ook gaat Toyota aan kop: maar liefst 81% van de Toyota rijders zou als volgende auto weer een Toyota kopen. Bij occasions is dit 61%. Rijders van Japanse merken blijken het meest merktrouw, gevolgd door de premium Duitse merken. Bij eigenaren van met name de Franse volumemerken neemt de merkloyaliteit het sterkst af.

Betrouwbaarheid speelt grote rol

Volgens EDM speelt de betrouwbaarheid van Toyota’s waarschijnlijk de grootste rol bij de toenemende merkloyaliteit. Ook zijn Toyota’s tweedehands nog steeds gewild, wat goed is voor de restwaarde en het gemak bij verkoop. Vooral in het compacte A-segment heeft Toyota een sterke positie. Het aanbod jong gebruikte Aygo’s is bijvoorbeeld groot en gewild. Wellicht speelt ook mee dat van andere merken relatief veel tweedehands diesels te koop staan, waar steeds minder vraag naar is. In verhouding voldoen dus veel meer Toyota’s aan de wensen van de occasionkoper. Ook blijkt dat vooral Mazdarijders overstappen naar Toyota. “Als Van Ekris Toyota merkten wij dit al aan de vraag van de consument en zijn wij ons speciaal gaan richten op het A segment met een speciale Toyota Aygo pagina www.aygooccasions.nl waar wij onze inkoop Aygo’s op kwijt konden”, aldus Van Ekris.

Ook nieuw is Toyota steeds gewilder

Bij nieuwe auto’s is te zien dat vooral eigenaren van een Nissan, Opel of Peugeot overstappen naar Toyota. Ook voor veel Volkswagenrijders blijkt Toyota een gewild alternatief, als een van de weinige merken die niet tot de Volkswagen Group behoren. Het is duidelijk: steeds meer ander-merk-rijders zien Toyota als een aantrekkelijk alternatief. Ook bij nieuwe auto’s stapt men waarschijnlijk over vanwege de betrouwbaarheid en veel vraag naar gebruikte exemplaren bij inruil. Daarnaast weet ook de hybride aandrijving veel kopers voor zich te winnen. “Het hybride is nu bijna voor elke consument een standaard geworden. Toyota heeft dit in alle modellen en dan merk je dat je veel vreemd merk klanten krijgt. Ook dit jaar hebben wij meer vreemd merk ingeruild bij Van Ekris.”

toyota_van_ekris_2099_3335239b1d39eed22ce52dc9a9e49209.jpg
Bij Van Ekris in Alphen aan den Rijn ingekochte Yaris occasions

Speciale actiepagina’s 

Van Ekris heeft in totaal 250 Toyota occasions staan en door dit aanbod zit er altijd wel wat tussen voor de klant. Omdat bepaalde modellen zo hard gaan, hebben zij speciale actiepagina’s opgezet om de klant een beter overzicht te geven, zoals:

www.corollaoccasions.nl
www.yarisoccasions.nl
www.aygooccasions.nl
www.chroccasions.nl 

Tot twee jaar garantie op de Toyota occasions 

De Toyota occasions zijn zo goed dat Van Ekris zelfs bij hybride tot twee jaar garantie geeft. Dat is zeer uitzonderlijk en iets dat je verder niet tegenkomt in autoland.

Bron: alphens.nl

Laat wat van je horen