Toyota Yaris GR-4 Prototype

Van de Peugeot 205 T16 en Lancia Stratos, via de CLK-GTR en 190 2.5-16 EVO van Mercedes-Benz, tot de Subaru Impreza WRX en Toyota GT-One. Stuk voor stuk modellen die de definitie van het begrip ‘straatauto’ maximaal oprekken, en louter dienen als optimale basis voor een raceauto die op bepaalde cruciale punten zoals wielbasis niet mag afwijken. En deze Toyota Yaris GR-4 zal zich in de toekomst in dit illustere rijtje mogen aansluiten. Vergis je niet, dit is een apparaat dat momenteel zijn gelijke niet kent in de auto-industrie. Exacte specificaties zijn nog geheim, maar van wat we wel te horen hebben gekregen sloegen we stijl achterover.

Koolstofvezel dak

In tegenstelling tot de gewone Yaris is de GR-4 bijvoorbeeld geen vijf- maar een driedeurs, waarvan de daklijn ook nog eens met een significante 9,5 centimeter is verlaagd om gewicht te besparen en het frontaal oppervlak te verkleinen. De body is deels van lichtgewicht aluminium gemaakt, met nota bene een koolstofvezel dak. Alles bij elkaar zal het gewicht van de Yaris GR onder de 1300 kilo blijven. Dat is des te indrukwekkend als je hoort dat hij een motor met meer dan 250 pk, 350 Nm én standaard vierwielaandrijving krijgt. Specificaties waarmee deze Yaris als twee druppels water lijkt de eerste generatie Subaru Impreza WRX (en in mindere mate de Toyota Celica GT-Four natuurlijk). En da’s goed nieuws voor de liefhebber!

Een handgeschakelde zesbak is standaard, over een eventuele automaat voor een authentieke WRC-beleving wordt nog gedubd. Het 4WD-systeem is een kunststukje op zich. Met tegen het achterdifferentieel een elektromagnetisch gestuurde platenkoppeling die het vermogen continu over voor- en achteras verdeeld. Optioneel zijn twee Torsen sperdifferentiëlen tussen voor- en achterwielen, om in combinatie met Michelin Pilot Sport 4S in plaats van Dunlop Sportmaxx banden nog meer vat op de weg te krijgen.

https://youtu.be/9VVtlTPjmGM 

Zwaar uitgeklopte achterschermen

Om dit allemaal onder te brengen in een Yaris is de standaard torsie-as vervangen door een multilink-constructie die in de basis van de CH-R afkomstig is. Aan de zwaar uitgeklopte achterschermen is te zien hoe enorm breed de GR-4 op zijn wielen staat. Zeker in relatie tot de geringe wielbasis. Dat belooft wat voor het weggedrag, dat we konden uitproberen op en rond het Portugese ex-Formule 1 circuit Estoril. Kijk de video om te zien of de Toyota Yaris GR-4 net zo leuk is als de specificaties doen vermoeden.

Bron: autovisie.nl

Laat wat van je horen