Toyota wordt weer de grootste

Het ziet ernaar uit dat de Japanse autobouwer Toyota General Motors (GM) onttroont als grootste autoreus ter wereld. GM verkocht in 2012 9,2 miljoen voertuigen, blijkt uit cijfers die de Amerikaanse autoreus maandag vrijgaf. Dat is een stijging met 2,9  procent. In Europa zakte de verkoop met 8,2 procent als gevolg van de slechte resultaten van dochter Opel.

De prognoses van Toyota laten voor 2012 9,7 miljoen verkochte wagens zien. Toyota op één, GM op twee en op nummer drie staat het Duitse Volkswagen, dat met 9,07 miljoen verkochte wagens bulkt van de ambitie om in 2018 de nummer één te worden.

Toyota was eerder al de nummer één, maar moest die plaats in 2012 prijsgeven na productieverlies als gevolg van de tsunami in Japan en overstromingen in Thailand.

Het herstel in 2012 heeft de Japanse autobouwer vooral te danken aan de toename van de verkoop met 27 procent in Noord-Amerika. Volgens Jeff Schuster, senior vice-president van LMC Automotive, een bedrijf dat prognoses en analyses maakt over de automarkt, komt het herstel voor een groot deel op rekening van de restyling van de Camry. Dat model blijkt namelijk de meest verkochte auto in de Verenigde Staten.

Schuster verwacht dat Toyota ook dit jaar de koppositie behoudt ten koste van GM na de lancering van de nieuwe Corolla. Toyota bouwt 70 procent van de auto’s die het in de VS verkoopt in Noord-Amerika, de Corolla inbegrepen.

GM droeg 77 jaar lang de kroon van grootste autoconstructeur ter  wereld, tot het die in 2008 verloor aan Toyota. (Bloomberg/BO)

Reacties

  1. Volkswagen staat niet op 3, het Vag concern staat op 3 met 7 of 8 submerken erbij.
    Hyundai doet het beter me Kia want zij zijn me z’n tweetjes.

Laat wat van je horen