Toyota wederom grootste autofabrikant

Toyota blijft General Motors en Volkswagen voor en verkocht in de eerste negen maanden van 2013 de meeste auto’s van alle autofabrikanten: bijna 7,5 miljoen.

De groei ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar kwam echter uit op minder dan 1 procent. In Europa, Thailand en China liepen de verkopen wat terug, maar in de Verenigde Staten pluste Toyota maar liefst 12 procent.

Koersdaling Yen

Toyota profiteert daarmee vooral van de sterke daling van de yen ten opzichte van de dollar. Dat maakt de producten van Toyota – en ook van andere Japanse exporteurs – op de Amerikaanse markt een stuk goedkoper. Dit jaar verloor de Japanse munt al zo’n 11 procent van zijn waarde tegenover de dollar.

De yen daalt door het economische stimuleringsbeleid dat onder leiding van de vorig jaar aangetreden premier Shinzo Abe is ingezet. De Japanse munt bereikte in oktober 2011 nog de hoogste waarde sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar daalt sinds Abe eind vorig jaar zijn stimuleringsplannen ontvouwde.

Grootste autofabrikant

Toyota was van 2008 tot en met 2010 de grootste autofabrikant van de wereld, maar zakte in 2011 af naar de derde plaats achter General Motors en Volkswagen. Dat jaar zorgden natuurrampen in Japan en Thailand voor productieproblemen bij Toyota. In 2012 herpakte het Japanse merk zijn toppositie weer.

Laat wat van je horen