Toyota versnelt elektrificatieplannen

Toyota versnelt naar verluidt z’n grootse elektrificatieplannen. In plaats van 2030 is nu 2025 het jaar waarin de helft van alle verkochte auto’s moet zijn voorzien van een elektromotor.

Eind 2017 werd bekend dat Toyota vanaf 2030 jaarlijks 5,5 miljoen auto’s wil verkopen met een geheel of gedeeltelijk elektrische aandrijflijn. Dat komt neer op ongeveer de helft van de auto’s die de autobouwer verkoopt. Reuters meldt vandaag dat het al in 2025 zover moet zijn, vijf jaar eerder dus. Behalve de bekende hybrides zal het steeds vaker gaan om volledig elektrische auto’s en auto’s op waterstof. In de oorspronkelijke plannen moest ongeveer één miljoen van de genoemde 5,5 miljoen auto’s zo’n maximaal schoon exemplaar zijn, tien procent van het totaal dus.

Om de versnelde invoering van de geëlektrificeerde aandrijflijnen mogelijk te maken, zou Toyota een samenwerking willen aangaan met Chinese accubouwers. De winstgevendheid van EV’s blijft een moeilijke kwestie, als we Executive Vice President Shigeki Terashi mogen geloven. Terashi verwacht niet voor niets dat er in 2025 nog steeds meer auto’s met een brandstofmotor worden verkocht dan elektrische exemplaren.

Toyota is al jaren heer en meester als het gaat om hybridetechniek en stelt z’n kennis op dat gebied zelfs beschikbaar aan andere fabrikanten. Als het gaat om puur elektrische auto’s loopt de Japanse gigant echter wat achter de feiten aan. Er wordt gewerkt aan een inhaalslag, onder meer met de reeds gepresenteerde elektrische C-HR. Gisteren werd bovendien duidelijk dat Toyota samen met Subaru een platform voor EV’s gaat ontwikkelen.

Bron: autoweek.nl

Laat wat van je horen