Toyota presenteert Android Auto alternatief dat draait op een Nexus 7


Autofabrikant Toyota heeft in samenwerking met een dochterbedrijf van ASUS een alternatief voor Android Auto ontwikkeld. Het systeem draagt de naam Toyota Intelligent System en heeft een Nexus 7 (2013) als hart. Voorlopig komt het systeem (kortweg TIS genoemd) alleen in Taiwan uit.

Google presenteerde recent Android Auto, een – zoals de naam al doet vermoeden – aangepaste versie van Android speciaal voor in de auto. De internetgigant maakte bij de aankondiging ook bekend dat vele automerken zich achter dit initiatief hadden geschaard, wat resulteert in een flinke schare partners en dus een groot bereik voor het aankomende Android Auto. Fabrikant Toyota heeft echter een eigen systeem ontwikkeld en presenteerde dat gisteren in Taiwan

Toyota heeft de handen ineengeslagen met Unimax (onderdeel van ASUS) en introduceerde gisteren Toyota Intelligent System (TIS). Waar Android Auto zit ingebouwd in je auto (jazeker), is TIS eenvoudig verwisselbaar. Het systeem draait namelijk op een Nexus 7 (2013) die door middel van speciale software geschikt is gemaakt om te draaien in de auto. De tablet klik je in een dock wat in de auto zit ingebouwd, een soort Padfone-concept dus. Dit heeft volgens Toyota als voordeel dat wanneer je een nieuwe auto koopt je het systeem gewoon mee kunt nemen.

Verder benadrukt de fabrikant dat momenteel een Nexus 7 (2013) wordt gebruikt, maar dit kan ook een andere (Android)-tablet zijn, mits hij dezelfde afmetingen heeft (anders past hij niet in het dock). Omdat de tablet – wanneer hij in het dock geplaatst is – gebruikt wordt als autovriendelijk systeem is hij voorzien van een skin die de nadruk legt op media, contact en GPS. Grote iconen en verder weinig poespas zodat het systeem ook eenvoudig te gebruiken is tijdens het rijden.

Dan nu het deel wat ondergetekende erg cool vindt; beide systemen kunnen apart werken. Dit houdt in dat – wanneer de tablet niet in het autodock zit – je hem als een normale Nexus 7 (2013) kunt gebruiken. Een kale interface, gewoon een uitstekende 7″ tablet. Ook het systeem in de auto kan deels onafhankelijk werken. Zo kun je gewoon naar de radio luisteren en beschikt hij over NFC zodat je bijvoorbeeld je telefoon met de TIS kunt verbinden.

Toyota heeft nog niet bekendgemaakt welke auto’s van TIS zullen worden voorzien, maar wel is duidelijk dat het systeem vooralsnog alleen in Taiwan gebruikt gaat worden. Wanneer de eerste auto’s met TIS uit moeten komen weten we ook nog niet, maar Google denkt dat Android Auto aan het einde van dit jaar/begin van volgend jaar voor het eerst te zien zal zijn in modellen van verschillende fabrikanten. Wat vind jij van Toyota’s TIS?

Laat wat van je horen