Toyota legt Japanse productie deels stil na aardbeving

Via Autoweek.nl Toyota stopt tijdelijk een deel van haar binnenlandse productie door de aardbeving in Japan. Volgens de autofabrikant komt dit met name door problemen bij toeleveranciers, waardoor er een tekort aan onderdelen is. Toyota meldt niet hoeveel productie het nu misloopt.

Liefst 14 van de 28 productielijnen die Toyota in Japan heeft, worden stilgelegd. Onder de getroffen modellen zijn onder meer de C-HR, RAV4, 4Runner en Harrier. Bij Lexus gaat het met de LS, IS, RC, NX, UX, CT, ES en RX om een veel groter aandeel van het totale aantal modellen. De sluiting duurt in ieder geval tot 20 februari, maar volgens Automotive News denkt Toyota nog na over het moment waarop de productie weer ter hand kan worden genomen. De fabrieken van Toyota zelf zijn niet geraakt door de aardbeving, het probleem ligt bij enkele toeleveranciers die wel schade hebben ondervonden. Hierdoor is er een tekort aan bepaalde onderdelen. Toyota heeft hierover verder geen details vrijgegeven.

Volgens Toyota leiden de problemen met de toeleveranciers er niet toe dat de productie buiten Japan gevaar loopt. Ook van het huidige tekort aan microchips denkt het op korte termijn geen last te hebben, zo meldde het bedrijf bij de publicatie van de laatste kwartaalcijfers. Bovendien lijkt Toyota volgens analisten sneller te herstellen dan de concurrentie, met name in de Verenigde Staten en China profiteert het merk van de aantrekkende automarkt.

Bron van tekst en foto: Autoweek.

Laat wat van je horen