Toyota Industries neemt Brabants techniekbedrijf over

Vanderlande maakt onder meer lopende banden. Het bedrijf gaat voor ongeveer 1,2 miljard euro over in Japanse handen.

Transportsystemenfabrikant Vanderlande uit Veghel komt in Japanse handen. Het bedrijf wordt overgenomen door Toyota Industries, maker van onder meer vorkheftrucks en auto-onderdelen. Toyota Industries betaalt omgerekend bijna 1,2 miljard euro voor Vanderlande, zo meldt het vroegere moederbedrijf van autofabrikant Toyota donderdag in een korte verklaring.

Met de overname van Vanderlande denkt Toyota verder te kunnen groeien op het gebied van grootschalige logistieke systemen. Het bedrijf was de laatste jaren vooral actief als marktleider op het gebied van vorkheftrucks. Sinds kort breidt Toyota Industries zijn diensten uit naar complete logistieke systemen, maar dan eigenlijk alleen in Japan.

Door de krachten te bundelen met Vanderlande kan Toyota zulke systemen ook in andere delen van de wereld gaan aanbieden. Het gaat dan onder meer om constructies voor de afhandeling van koffers op luchthavens of voor pakketjes in distributiecentra. Aan zulke transportsystemen is volgens het concern steeds meer behoefte door de opkomst van online winkelen.

Koploper in afhandelen bagage

Het Brabantse Vanderlande is een van de wereldwijde koplopers op het gebied van transportsystemen voor op luchthavens. Het bedrijf is in 50 verschillende landen actief en heeft ongeveer 4.500 werknemers, van wie ongeveer eenderde in Veghel. Vorig jaar draaide Vanderlande een omzet van bijna 1,1 miljard euro.

Toyota Industries is aanzienlijk groter: het bedrijf zette vorig jaar bijna 18,6 miljard euro om. Bij het bedrijf werken bijna 40.000 medewerkers. Toyota verwacht de overname nog voor de zomer af te ronden.

bron: www.nrc.nl

Laat wat van je horen