Toyota hergebruikt 1 miljoen kilo koper

Toyota heeft een methode ontwikkeld om koper uit kabelbomen en zekeringkasten van oude auto’s terug te winnen en te hergebruiken in nieuwe auto’s.

Naar eigen zeggen is Toyota de eerste autofabrikant die koper terugwint en heeft het teruggewonnen koper een zuiverheid van 99,96 procent. Volgens Toyota is het extreem moeilijk om koper te scheiden van kabelbomen en zekeringkasten. Om deze reden is de Japanse autofabrikant in 2010 een samenwerking begonnen met handelsmaatschappij Toyota Tsusho en automotive toeleverancier Yazaki Corporation. Naast het terug winnen van koper is Toyota er ook in geslaagd 95% van de Prius / Auris hybride te recyclen. Geen één ander automerk kan dit Toyota nog na doen. Geen wonder dat ze elk jaar tot meest duurzame autofabrikant worden uitgeroepen.

1 miljoen kilo hergebruikt koper
Samen ontwikkelden ze een kwaliteitsprocedure voor demontage van onderdelen uit gebruikte auto’s. In 2011 introduceerde Toyota de eerste mechanische zuivere sorteermethode. De productie van kleine hoeveelheden gerecycled koper startte in 2013 in de Toyota-fabriek in Honsha.

Na een evaluatieperiode door Yazaki wordt het gerecyclede koper nu hergebruikt voor de productie van nieuwe kabelbomen en elektromotoren van hybride voertuigen. Toyota verwacht dat het in 2016 ongeveer 1000 ton (= 1 miljoen) kilogram zal recyclen en hergebruiken.

Toyota noemt de nieuwe technologie ‘next generation recycling’. Volgens de Japanse fabrikant zijn de kopermijnen in 2050 uitgeput als er geen actie ondernomen wordt

Laat wat van je horen