Toyota gaat voor winstverdubbeling met hybrides

Toyota winst maken

Bij monde van CEO Akio Toyoda heeft automobielgigant Toyota vandaag de toekomstplannen ontvouwd. Het merk heeft veiligheid en de groeimarkten als kernprioriteiten en wil de operationele winst verdubbelen naar 12,2 miljard dollar. Op een persconferentie meldde Toyota dat de veiligheid van de auto’s voor het merk de allerhoogste prioriteit heeft. Ook gaat het merk de CO2-uitstoot (en dus het gemiddeld verbruik) van het gamma terugdringen door het uitbreiden van het aantal auto’s met een alternatieve (hybride) aandrijflijn in het gamma.

De Japanners willen een leidende rol spelen op het gebied van innovatie, bijvoorbeeld met de introductie van informatietechnologie in de auto’s en proeven met ‘smart grids’ (de auto’s laden aan een intelligent stroomnetwerk dat bepaalt wanneer het laadproces het beste plaats kan vinden).

Toyota benadrukt dat het overal betaalbare auto’s aan wil bieden, en heeft daarbij dus vooral de minder kapitaalkrachtige mensen van de groeimarkten (China, India) in gedachten. Maar aan de andere kant meldde Akio Toyoda dat het ook een kernprioriteit is om ‘spannende’ auto’s te maken die aansluiten bij de wensen van de verschillende markten wereldwijd. Auto’s als de FT-86, dus. Lexus moet een ‘global brand’ worden en dus wereldwijd voet aan de grond krijgen.

De focus in de productplanning tot 2015 ligt echter op de auto’s met een lage CO2-uitstoot en in de tweede plaats op de betaalbare auto’s voor de groeimarkten. De productie van de nieuwe auto’s moet daar dan terplekke plaatsvinden. In 2015 zijn er tien extra hybrides in de Toyota line-up.

Bron: Autoweek

Laat wat van je horen