Toyota en Tesla werken samen aan goedkope elektrische auto

Via Autovisie.nl: Toyota en Tesla zouden voornemens zijn om samen een betaalbare elektro-SUV op de markt te brengen. Naar verwachting rijdt dat model in 2023 al rond.

Dat schrijft het Aziatische Chosun, dat de informatie heeft gekregen van ‘een functionaris uit de Japanse auto-industrie’. De website schrijft dat de twee partijen al een tijdje met elkaar praten om samen een elektrisch platform te ontwikkelen voor een nieuw model. Toyota zou de verantwoordelijkheid nemen voor het platform, Tesla ontfermt zich daarbij over de aandrijflijn en softwaretechnologie.

Japanse markt

Bundelen de twee de krachten, dan kunnen ze een redelijk betaalbare elektro-auto op de markt brengen. Het is voor Tesla bovendien interessant om op die manier de Japanse markt te betreden, want daar zet het op dit moment nog maar weinig voertuigen af. Toyota kan op zijn beurt natuurlijk gebruikmaken van de expertise van Tesla op het gebied van elektro- en softwaretechnologie, waarmee het op dit moment hoge ogen gooit.

Is dit inderdaad het geval, dan lijkt dit de auto te worden die Elon Musk al een tijdje aankondigt. De grote baas van Tesla heeft al meerdere malen, waaronder tijdens de Battery Day van vorig jaar, gezegd in 2023 met een betaalbare elektro-auto te willen komen. Hij gaf toen ook direct een prijs voor een dergelijk model: 25.000 dollar.

Aandelen in Tesla

Een samenwerking tussen de twee partijen klinkt overigens niet zo gek als het lijkt. Toyota en Tesla sloten namelijk al eens de handen. In 2010 gingen ze een samenwerking aan om een elektro-auto te ontwikkelen, maar het verkocht in 2014 al een deel van de aandelen in het bedrijf. In 2017 deed Toyota de overgebleven aandelen in Tesla van de hand. Nog een mooi detail is het feit dat de bekende productiefaciliteit van Tesla in Fremont, Californië, voorheen gebruikt werd door Toyota en General Motors.

Of de geruchten over deze nieuwe samenwerking waar zijn, kunnen we niet zeggen. De twee autogiganten houden de kaken voor nu nog stijf op elkaar, maar wellicht komt daar snel verandering in.

Bron tekst en foto: www.autovisie.nl

Laat wat van je horen