Toyota City heeft huizen met hersenen

Toyota city house Japan

Via blog.toyota.nl : In Toyota City zijn modelhuizen geopend die slim met energie omgaan. Ze produceren energie, slaan het op, verdelen het in de wijk en informeren bewoners over verbruik en besparingen.

Het proefproject moet nieuwe huizen opleveren die 20% minder energie verbruiken, zonder dat de bewoners inleveren op wooncomfort. Hoe gaat dat in z’n werk? Een speciaal ontwikkeld energiemanagementsysteem koppelt de zonnecellen aan accu’s in huishoudapparatuur, een warmtepomp, een boiler en de accu in de plug-in hybride of volledig elektrische auto.

Daarnaast communiceren de woningen met elkaar om energieoverschotten en tekorten onderling op te vangen. De computer doet voorspellingen over de energieproductie en het gebruik en geeft op basis daarvan adviezen aan de bewoners. Ook is er een verbinding met een verkeersinformatiesysteem om bewoners te adviseren over het gebruik van de auto en openbaar vervoer. Alleen al hierdoor kan de CO2-uitstoot veroorzaakt door mobiliteit met 40% afnemen.

Er worden in de eerste fase 14 slimme energiewoningen gebouwd. In totaal 26 bedrijven en instanties werken in het project samen. Onder meer Toyota Housing, Toyota Smile Life en Toyota Motor Corporation zijn erbij betrokken.

In dit filmpje kun je zien hoe het werkt:

Laat wat van je horen