Toyota brengt 5 primeurs naar Ecomobiel

ecomobiel-logo-art

Via blog.toyota.nl > Toyota is hoofdsponsor van Ecomobiel; de vakbeurs voor duurzame mobiliteit. Krijg je bij het lezen van de woorden ‘duurzame mobiliteit’ direct jeuk? Dan is het wellicht goed om even langs te komen. De tijd dat duurzaam synoniem stond voor macrobiotisch ligt echt ver achter ons. Het is de werkelijkheid van (vandaag en) morgen.

Dat bewijzen we op de beurs. Speciaal voor Ecomobiel hebben we maar liefst 5 Nederlandse primeurs bij de fabriek weten los te peuteren. De Prius Plug-in Hybrid, de Full Hybrid Prius Wagon, de iQ Electric en de Full Hybrid Yaris. Bovendien hebben we de hand gelegd op een waterstofauto van Toyota, die rondrijdt in Berlijn.
Toyota Prius Plug-in Hybrid
Voor alle modellen geldt dat er niets experimenteels aan is. De Prius Plug-in Hybrid – zeg maar Prius met stekker – komt medio volgend jaar op de markt. De afgelopen twee jaar hebben we mensen zoals jij en ik er in ruil voor feedback dagelijks mee laten rijden. We bouwden er 600 stuks en dat leverde ons een hele berg informatie op. In de definitieve versie kun je straks zo’n 23 kilometer helemaal elektrisch rijden. Dat lijkt weinig, maar blijkt voor het leeuwendeel van onze ritjes meer dan voldoende. De batterij konden we met het oog op die beperkte actieradius lekker compact houden. Dat scheelt gewicht én kosten. Bovendien past de batterij gewoon onder de laadvloer van de achterbak. Opladen doe je thuis aan een gewoon stopcontact en is de batterij leeg, dan rijdt de Plug-in verder als een ‘gewone’ oerzuinige Prius.

Toyota Full Hybrid Prius Wagon

De Full Hybrid Prius Wagon komt ook medio volgend jaar op de markt. Het wordt met afstand de allerruimste 14% bijtellingsauto. Reken op een bagageruimte van dik 500 liter tot aan het afdekscherm en uit de laadvloer tover je zelfs een derde zitrij. De Wagon is dan ook de grootste wagon/station/tourer/estate/break in het D-segment.

Toyota Full Hybrid Yaris

Minstens zo opzienbarend is de kekke Full Hybrid Yaris. Hoewel ‘ie de naam ‘conceptcar’ nog draagt, hebben we ons laten vertellen dat de definitieve versie niet gek veel zal afwijken. Dat wordt dus een sportieve ogend bakkie. Onder de motorkap lepelen we een volledig nieuwe Full Hybrid aandrijflijn die baanbrekend zuinig en schoon zal zijn. Medio volgend jaar staat ‘ie in de showroom.

Toyota iQ Electric

Wie de iQ Electric ziet, ziet een gewone iQ. En dat klopt. Want dat model dient ook als basis voor deze volledig elektrische auto. De batterij is revolutionair plat en zit in de bodemplaat van de auto verwerkt. Opgeladen komt de iQ Electric zo’n 100 kilometer ver. Wij zien ‘m als auto voor in de (Rand)stad. Toyota begint volgend jaar met de bouw ervan. En dat doen we rustig aan waardoor het aanbod (zeker in 2012) beperkt zal zijn.

Toyota Fuel Cell Hyrid Vehicle

De Fuel Cell Hybrid – waterstofauto – verwachten we in 2015 op de markt. Niet in het wat belegen jasje waarin hij op Ecomobiel staat, overigens. Tokio ontwikkelt er een geheel nieuw model voor. Dus vergeet de carrosserie. Onderhuids is het namelijk een weergaloze auto. Hij rijdt in de dagelijkse praktijk zo’n 1 op 29 en stoot alleen waterdamp uit. Verder niets.

Kom naar de Consumentenavond
Natuurlijk wil je niet alleen zien. Je wilt ook voelen. Daarom kun je op Ecomobiel zelf achter het stuur kruipen van een Prius Plug-in Hybrid. En we zijn overtuigd: als ze de sensatie van elektrisch rijden hebt ervaren, is de jeuk spontaan verdwenen. Kaarten kun je hier gratis krijgen.

Ecomobiel – dinsdag 27 en woensdag 28 september – Ahoy Rotterdam. Overdag voor wie zakelijk geïnteresseerd is in duurzame mobiliteit, en op dinsdagavond tussen 17.00 en 20.30 uur voor consumenten.

bron: blog.toyota.nl

Laat wat van je horen