Toyota boekt record winst 1e kwartaal

Via Autoweek: Toyota heeft het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordwinst geboekt. De Japanse fabrikant voelt, in tegenstelling tot veel andere autobouwers, de gevolgen van het chiptekort niet zo sterk. Toch houdt het onder meer door die crisis wel rekening met tegenvallers.

Toyota’s winst steeg tussen april en juni met ruim 460 procent op jaarbasis naar een recordhoogte van 897,8 miljard yen (Toyota Motor Corporation), omgerekend ongeveer €6,9 miljard. Het gaat om de hoogste winst die Toyota ooit in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar behaalde. Ook de winstmarge ligt met 11,3 procent behoorlijk hoog. Toyota verkocht in de eerste helft van 2021 ongeveer 5 miljoen auto’s, een derde meer op jaarbasis. Ook werden er 36 procent meer auto’s geproduceerd dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen fabrieken tijdelijk stil kwamen te liggen door de coronabeperkingen. De productie lag nog wel iets lager dan in de eerste helft van 2019.

Toch ziet Toyota in de sterke winsttoename geen reden om zijn winstverwachting voor de rest van zijn gebroken boekjaar te verhogen. Daarvoor verwijzen de Japanners naar aanhoudende onzekerheden door de verspreiding van het coronavirus, hoge materiaalprijzen en chiptekorten. Hoewel Toyota van het chiptekort tot nu toe weinig last had, gingen de problemen ook niet helemaal aan het concern voorbij. Recent moest de productie in twee fabrieken toch tijdelijk stilgelegd worden door een tekort aan chips. En de problemen zijn nog niet voorbij, want volgens analisten kan het gebrek aan onderdelen nog tot in 2022 aanhouden.

Vooralsnog gaat het Toyota dus echter voor de wind. In april bereikte Toyota een recordaandeel in de Europese verkopen én een wereldwijd verkooprecord. Vervolgens sloot het ’t rampjaar 2020 af met meer winst dan in 2019 en recent werd bekend dat het het afgelopen halfjaar wederom een verkooprecord mocht optekenen.

bron en tekst: autoweek.nl

Reacties

 1. Corolla180 zegt

  ja dan zal de internet troll hanssolo van de autoweek wel weer negatief nieuws gaan blaten.

 2. SimonvdG zegt

  Wist je niet dat Hanssolo een eigen EV bedrijfje heeft? 😛 Er zitten zoveel mensen op autoweek die belang hebben bij bepaalde modellen of ontwikkelingen. Vele krijgen betaald en gebruiken dit om een bepaald beeld te creëren.

  vw had er ook een handje van om nepnieuws te verspreiden over toyota. De amerikanen deden dit al toen toyota op nr 1 kwam. Alleen maar negatief nieuws groter maken. In Nederland hebben wij een sterke links EV lobby die daar zeker ook meer mee doet.

 3. Akio the men zegt

  Toyota doet het uitstekend! Heel autoland wereld is jaloers op de voorsprong. Dat ze nog geen ev uitrollen betekend niet dat ze de techniek niet hebben. Toyota heeft het allang op de plank liggen. Waterstof en ev zal een toekomstige combi worden zoals het vroeger benzine en diesel was.

 4. tevredenravrijder zegt

  hoi Corolla180, de autoweek moet gewoon deze hanssolo op zijn vingers tikken. Verantwoordelijkheid van het platform. Zelf lees ik veel berichten en kan ik mij behoorlijk irriteren aan niet kloppende beweringen. Het valt ook op dat het altijd dezelfde zijn.

 5. Hiemstra Yaris rijder zegt

  Als toyota fan heb ik bij de Autoweek een hekel gekregen aan de radicaal getinte opmerkingen van o.a. Hanssolo. Bah! Duidelijk een persoon met een extra belang op ev gebied. Waarom doet de Autoweek hier niets aan?
  Jammer dat er niet meer toyota fans op dit blog reacties plaatsen. Lijkt mij fijn om met mede fans de discussie te voeren over Toyota.

 6. Die meneer heeft niets veel beter te doen. Lobby ev

Laat wat van je horen