Toyota Aqua: Hybride Prius

Via: Autoweek: Toyota heeft een nieuwe hybride hatchback gepresenteerd: de Aqua. Die wordt tien jaar na zijn marktintroductie namelijk aan een nieuwe generatie geholpen. Naar Nederland komt de Aqua overigens niet, is dat een gemis?

Toyota heeft een nieuwe hybride hatchback gepresenteerd: de Aqua. Die wordt tien jaar na zijn marktintroductie namelijk aan een nieuwe generatie geholpen. Naar Nederland komt de Aqua overigens niet, is dat een gemis?

Toyota breidde de Prius-familie in thuisland Japan in 2011 uit met de Aqua, een compacte hatchback met hybridetechniek van de destijds actuele Prius. De Aqua ging in de Verenigde Staten overigens als Prius C door het leven, al werd het model er drie jaar geleden al van de markt gehaald. In Japan was de Aqua tien jaar na zijn marktintroductie nog altijd te koop. Nu draagt de auto het stokje over aan een opvolger.Toyota Aqua

Toyota Aqua

De geheel nieuwe Toyota Aqua houdt min of meer vast aan het concept van zijn voorganger en dat betekent dat ook de tweede generatie een relatief compacte hybride hatchback is. Hij deelt zijn GA-B-platform met de actuele Yaris en diens SUV-broer: de Yaris Cross. De wielbasis is met 2,6 meter echter 4 centimeter groter. De nu 4,05 meter lange Aqua wordt straks weer alleen met een hybride aandrijflijn geleverd, die we kennen van de Yaris Hybrid. In de Aqua ligt dezelfde 91 pk 1.5 driecilinder benzinemotor die samenwerkt met een 80 pk elektromotor. Het systeemvermogen bedraagt net als in de Yaris Hybrid 116 pk. Dankzij een nieuwe nikkel-waterstofbatterij, een krachtigere versie van het exemplaar in de vorige Aqua, ligt het gemiddeld verbruik volgens Toyota op 2,8 l/100 km.Toyota Aqua

Toyota Aqua

Natuurlijk is de Aqua volgestouwd met uitgebreide passieve en actieve veiligheidssystemen onder de noemer Toyota Safety Sense. Zo heeft de Aqua niet alleen adaptieve cruisecontrol, maar ook Lane Tracing Assist, een noodremsysteem en uitgebreide parkeerhulpsystemen. Ook is er een laadpunt aan boord waarmee laptops kunnen worden opgeladen. Opvallend in het interieur is verder het hoog ogende dashboard en het daarin ondergebrachte pookje, voor de bediening van de cvt. Inderdaad, net als in de Prius.

In Europa kennen we de Aqua zoals gezegd niet, maar toch zijn er sinds 2011 wereldwijd maar liefst 1,87 miljoen exemplaren verkocht. Ook deze nieuwe Aqua komt niet naar ons deel van de wereld. De vanafprijs bedraagt in Japan omgerekend zo’n € 15.300. Naast voorwielaangedreven versies komen er ook uitvoeringen met E-Four-vierwielaandrijving.

bron: tekst en foto’s autoweek.nl n

Reacties

  1. Prius lover zegt

    Wil je meer feiten en weetjes over de Toyota Prius weten? Ga dan naar http://www.priusoccasions.nl

  2. SimonvdG zegt

    Komt niet naar Nederland 🇳🇱

Laat wat van je horen