Veel onduidelijkheid over uitstoot dieselauto

Tachtig procent van de Nederlanders weet wel dat oudere auto’s veel ‘roet’ uitstoten, maar vrijwel niemand weet precies om welke auto’s het gaat en hoeveel luchtvervuiling ze veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizard in opdracht van Toyota.

Zo weten 9 op de 10 Nederlanders niet wat het verschil is tussen de Euro-normen. 6 op de 10 zegt eigenlijk ook niet goed te weten hoeveel ‘vieze’ lucht zijn eigen auto uitstoot. Slechts 1 op de 10 weet wat ‘stikstofdioxide’ is: NOx is de verzamelnaam voor stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO2). Diesels inruilen voor nieuwe of gebruikte hybrides is een goede oplossing volgens 7 op de 10 Nederlanders. Een moderne hybride stoot nog maar 3 milligram NOx uit per kilometer. Oftewel één Euro 3 diesel stoot evenveel NOx uit als 166 moderne hybrides.

Gezondheid

Op dit moment rijden er nog ruim 300.000 oude, relatief sterk vervuilende dieselauto’s rond in Nederland. Daarnaast rijden er ook nog diverse oudere benzine-modellen rond die nog veel NOx uitstoten. NOx is zeer schadelijk voor de gezondheid en wordt gelinkt aan longschade, hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte naast dat het bijdraagt aan de afbraak van de ozonlaag. Deze stof wordt voornamelijk door diesels uitgestoten.

Sloopevent

Om aandacht te vragen voor dit probleem heeft Toyota een ludieke actie bedacht: het bedrijf sloopt op 18 mei de vieste auto van Nederland, dus de auto die de meeste roet en fijnstof uitstoot. Iedereen kan tot 13 mei zijn auto opgeven via www.toyota.nl/we-want-your-diesel. Tijdens het sloopevent wordt ‘live’ onderzocht en bekendgemaakt wie uit de top 10 van de meest vervuilende auto’s een compleet nieuwe Toyota Hybrid wint.

Bron: www.automobielmanagement.nl 

Laat wat van je horen