Nieuwe records in aantallen en winst voor Toyota

Toyota verkocht in het afgelopen boekjaar meer als tien miljoen auto’s en boekte een winst van ruim 16 miljard euro.Meer dan tien miljoen auto’s in een jaar tijd verkopen, heeft tot dusver nog geen autofabrikant voor elkaar gekregen.

De Japanse autofabrikant Toyota heeft in het afgelopen boekjaar 2013 – 2014 (dat eindigde op 31 maart) een operationele winst geboekt van 2,29 biljoen yen, wat iets meer dan zestien miljard euro is. Dat is een record waarmee het oude record van zes jaar voor het uitbreken van de crisis is gebroken.  Toyota wil voor het lopende boekjaar 2014 – 2015 een winst behalen van een kleine 26 miljard euro.
Het gaat de Japanse autoindustrie voor de wind sinds het aantreden van minister-president Shinzo Abe, ongeveer een jaar geleden.  Hij heeft zijn economische programma (ook wel Abenomics genoemd) naar voren geschoven en onder meer de geldpolitiek wat losgelaten zodat de yen tegenover de dollar en andere belangrijke valuta wat devalueerde. Dat is een voordeel voor exporterende bedrijven zoals Toyota en Honda.  Toyota profiteert momenteel ook nog van een goede vraag naar auto’s en van wind in de rug door kostenbeperkingen en discipline op het gebied van uitgaven.  In tegenstelling tot veel concurrenten investeert Toyota de komende tijd niet in nieuwe fabrieken om de capaciteit te vergroten maar in efficiëntieverhoging van bestaande fabrieken.  (bronnen: Dow Jones Newswires / Produktion.de)

Bron: toyotablog.nl

Laat wat van je horen