Rijtest: Toyota C-HR de GT86 onder de crossovers!

Toyota is laat. Dat wordt niet ontkend. Evenwel gaf het naar eigen zeggen de gelegenheid goed te kijken naar doorgewinterde spelers in de crossover-markt van middelgrote. Het onverwachte is: de C-HR lijkt in niets op wat er momenteel te koop is.

Maak kennis met de C-HR, de meest opzienbarende Toyota sinds de introductie van de Pruis twintig jaar geleden. Wat bezielt de Japanners het zo anders te doen dan de rest? Als je het op de man afvraagt, blijkt men zelf ook nog altijd een beetje versteld te staan van zichzelf. ‘We wilden het segment met name opschudden…’ luidt het ietwat mompelend. Nou, dat is dan gelukt!
“De C-HR strookt tegen alles in waarin Toyota normaliter voor staat.”

Bovendien getuigt het van een flinke dosis lef om met zo’n gewaagd design te komen. Als groentje, maar ook als mérk Toyota. De C-HR strookt tegen alles in waar Toyota normaliter voor staat. Maar hè, is de crossover niet juist een kind van de gedachte naar iets anders te verlangen dan het traditionele? Onze zegen heeft de C-HR zodoende alvast. Net als de Nissan Juke de handen ooit enthousiast op elkaar kreeg.

Coupe versus coupé
C-HR staat voor Coupé High Rider. Dit behoeft geen verdere uitleg, lijkt ons. Je hoeft de auto maar voor een seconde aan te staren en je weet waarom. Dat wordt echter wel krap zitten zeker, ook omdat de C-HR compacter oogt dan bijvoorbeeld een Renault Kadjar of Kia Sportage? Valt mee, zo blijkt. Vanbinnen is de C-HR weliswaar niet de ruimste in zijn klasse, maar opgepropt zitten is er ook niet bij. Ondanks de sterk dalende daklijn blijft je haar piekfijn in model. Ook op de achterbank. Kwestie van slim omgaan met de beschikbare centimeters.

Van twee walletjes
Een ander resultaat daarvan is dat de zitpositie in de basis lager is dan bij de meeste crossovers. Een beetje tussen dat van een hatchback en een SUV in, zeg maar. Probeert Toyota hiermee van twee walletjes te eten? Ja. Er wordt zelfs niet onder stoelen of banken gestoken dat hatchback-rijders ook van harte welkom zijn een proefrit te komen maken in de C-HR. Vanaf 25 november kan het. Iets dat wij niet zullen weerhouden overigens, want het rijgedrag van Toyota’s nieuwste is namelijk ook nogal… tegendraads.

Vertel!
De lagere zitpositie doet meteen al een duit in het zakje. Het zorgt voor een actievere houding dan bij de doorsnee crossover – waar je meer ‘op de bok’ zit. Eenmaal onderweg valt onmiddellijk het zeer strakke onderstel op en in het geval van de 1.2-turbomotor ook de dito handbak met korte, sportieve slagen. Tel daar het levendige weggedrag, natuurlijke stuurgevoel en een pittige doch zeer stille viercilinder-benzinemotor bij op en het is zonneklaar: de Toyota C-HR is de GT86 onder de crossovers!

Bron: www.autowereld.com

Laat wat van je horen