Geen Toyota-defect in Nederland

De problemen die leidden tot de wereldwijde terugroepactie van Toyota hebben zich nog niet in Nederland voorgedaan. “We hebben bij onze importeur in beide gevallen helemaal geen meldingen ontvangen”, zegt Guido Roozekrans van Toyota Nederland. “Het is een preventieve actie. Het is dus zeker niet zo dat alle auto’s er ook mee te maken hebben.” Volgens Toyota zijn er zelfs wereldwijd geen gevallen bekend waarbij de defecten tot ongelukken hebben geleid.

Niet gevaarlijk

Het Japanse autobedrijf maakte vanmorgen bekend dat er wereldwijd ruim 6 miljoen wagens worden teruggeroepen, waarvan 26.000 in Nederland. Onder anderen bij de modellen Yaris, Urban Cruiser en Hilux kunnen problemen ontstaan met de stuurkolom of de autostoel.

Zo kan het bevestigingspunt van de stuurkolom bij krachtig gebruik beschadigen, waardoor het stuur gaat kraken en uit positie kan raken. Daarnaast kan het verstelmechaniek van de stoel problemen geven. “Het is niet gevaarlijk”, benadrukt Roozekrans. “Per saldo is het zo dat je te allen tijde kunt blijven sturen. Maar dat de bestuurdersstoel niet goed zit, kan wel ongemakkelijk zijn.”

Kosteloos vervangen

Toyota vraagt de eigenaren van de betreffende modellen per brief een garageafspraak te maken om het euvel te verhelpen. Daar zijn voor de klant geen kosten aan verbonden. Roozekrans kan niet zeggen wat de terugroepactie Toyota kost. “Het wordt gefinancierd door Toyota Japan. Daar hebben wij geen inzage in. De fabrikant zorgt gewoon dat deze zaken geregeld worden.”

Bron: NOS

Laat wat van je horen