Een aankoopkeuring zo gek nog niet

De afgelopen maand is volgens de Bovag weer een record maand als het gaat om verkoop occasions. Dit betekend ook weer een stijging in miskopen en verborgen gebreken. Ondanks Toyota het beste merk ter wereld is hoeft niet te betekenen dat jou occasion dat ook is…

Toyota occasions kun je over vinden. Op Markplaats bij particulieren, bij universele garages en bij merk dealers. Allemaal hebben ze andere garantie voorwaarden en termijnen. Dit betekend dat ze ook allemaal de auto anders controleren. De garantie voorwaarden is een boosdoener die veel leed kan veroorzaken. Een paar ervaringen die bij ons bekend zijn:

Marktplaats particulier
Dit betekend vaak geen garantie. De verkoper doet vaak of alles goed is of hij heeft er geen verstand van. Let goed op want een particulier zet zijn auto vaak op Marktplaats als hij een nieuwe auto gaat kopen of gekocht heeft. Meestal is zijn auto toe aan een grote beurt of zit er slijtage aan. Dit is meestal niet zichtbaar maar is bij de koper bekend. Voorbeeld: Prius van 2009 met 100.000 kilometer. Banden rondom 2.8 mm, schrijven en blokken versleten. Kosten al snel bij elkaar 2.000 euro! Kortom op een vraagprijs van 10.000 euro is 2.000 al een flink deel wat je na het 1e jaar al kwijt bent.
Vraag of je samen met de koper een aankoopkeurig kan laten doen.

Garage en universele
Let hierbij op. Vaak moeten ze aan de Bovag norm voldoen deze occasions. Maar de Bovag garantie norm is 6 maanden en daarbij moet alle APK goedgekeurd zijn. Dit betekend dat ze de auto mogen afleveren op de minimale eisen van de APK. Banden op 1.8 mm, schrijven en blokken ook minimaal. Kortom check dit goed want de 6 maanden is zo voorbij en dan zit jij met die kosten van die occasions die net 200 euro goedkoper was dan… Je kan vaak voor de koop een Toyota aankoopkeuring doen. Zo kom je veel meer te weten over het onderhoud en sta je stevig in je schoenen bij de onderhandeling. Kijk ook eens op de garage veel weet van jou merk occasion. Staan er meer van hetzelfde merk? Ja dan weet je ook dat hij er meer van weet. Zo niet dan kun je ervan uitgaan dat hij ook minder technische kennis heeft.

Toyota dealer
In Nederland zijn hebben alle Toyota dealer hoge eisen aan hun occasions. De garantie normen liggen ook hoger, vaak 2 jaar garantie bijvoorbeeld. Daarnaast wil de dealer eigenlijk niet dat je in die 2 jaar komt voor garantie zaken. Dit kost geld en daarom checken ze je occasion net even extra. Ja soms zijn de occasions iets duurder maar daarvoor krijg je tot 2 jaar zekerheid. Toch ook hiervoor, doe een Toyota aankoopkeuring bij een collega dealer zo kun je goed zien wat er moet gebeuren.

Reacties

  1. Vandaag mijn aangekochte Toyota Auris laten keuren. Gekocht bij een bosch service garage in Rotterdam met garantie van 6 maanden ivm een garantie pakket wat ik bij kocht. Hiervoor zouden ze onderhoud en garantie geven.

    Kwam goed door de controle behalve dat de dealer mij wees op het feit dat de auto voor groot deel was overgespoten. Hier ben ik niet blij mee en wil mijn auto omruilen. Wie weet waar ik mij kan richten om juridisch sterk te staan?

  2. Gewoon aankaarten bij die garage dit moeten ze terugnemen. Volgende keer gewoon bij de dealer kopen dan heb je deze fratsen niet

Laat wat van je horen

*