Een aankoopkeuring zo gek nog niet

De afgelopen maand is volgens de BOVAG weer een recordmaand als het gaat om verkoop van occasions. Dit betekent ook weer een stijging in miskopen en verborgen gebreken. Ondanks dat Toyota het beste merk ter wereld is hoeft niet te betekenen dat jouw occasion dat ook is…

De afgelopen maand is volgens de BOVAG weer een recordmaand als het gaat om verkoop van occasions. Dit betekent ook weer een stijging in miskopen en verborgen gebreken. Ondanks dat Toyota het beste merk ter wereld is hoeft niet te betekenen dat jouw occasion dat ook is…

Toyota occasions kun je overal vinden. Op Markplaats via particulieren, bij universele garages en uiteraard bij de merk-dealers. Allemaal hebben ze andere garantievoorwaarden en termijnen. Dit betekent dat ze ook allemaal de auto anders controleren. De garantievoorwaarden kunnen een boosdoener zijn die veel leed kan veroorzaken. Een paar ervaringen die bij ons bekend zijn:

BOVAG norm

De eerste vaak gemaakte fout is dat occasions die worden afgeleverd via de BOVAG-norm verkocht mogen worden met de minimale APK eisen. Een voorbeeld: de minimale APK norm voor banden is 1.6 millimeter. Let dus goed op want het kan zo zijn dat je na 2 maanden rijden al onder deze norm zit.

Marktplaats particulier
Kopen via de particuliere markt betekent vaak dat er geen garantievoorwaarden gelden. De verkoper kan soms doen of alles goed is of hij/zij heeft er geen verstand van. Let goed op want een particulier zet zijn auto vaak op Marktplaats wanneer hij een nieuwe auto gaat kopen of gekocht heeft. Meestal is de auto toe aan een grote beurt of zit er slijtage aan. Dit is meestal niet zichtbaar maar is bij de koper bekend. Een voorbeeld: Prius van 2009 met 100.000 kilometer. Banden rondom 2.8 mm, schijven en blokken versleten. De extra kosten om dit te vervangen komt dan al snel op 2.000 euro! Kortom op een vraagprijs van 10.000 euro is 2.000 al een flink deel wat je na het 1e jaar al kwijt bent. De oplossing? Vraag of je samen met de koper een aankoopkeurig kan laten doen. Is er niets te verbergen dan zal hij / zij hiermee instemmen.

Garage en universele autobedrijven
Let hierbij op de garantievoorwaarden en termijn en de status van onderhoud. Zoals eerder vermeldt, moeten de occasions aan de BOVAG norm voldoen. Dit betekent dat ze de auto mogen afleveren op de minimale eisen van de APK. En zoals we weten is een APK een moment opname. Daarnaast kunnen de garantievoorwaarden sterk per bedrijf verschillen, lees deze dus goed door en vergelijk ze met elkaar. Je kan vaak voor de koop een Toyota aankoopkeuring doen. Zo kom je veel meer te weten over het onderhoud en sta je stevig in je schoenen bij de onderhandeling. Wil het bedrijf dit niet dan moet je je toch afvragen waarom niet? Kijk ook eens of de garage veel weet van het automerk in kwestie. Staan er meer van hetzelfde merk of verkopen ze dit merk vaker?

Toyota dealer
In Nederland hanteren alle Toyota dealers hoge eisen aan hun occasions. De garantienormen liggen hier ook hoger, vaak heb je twee jaar garantie. De dealer heeft eigenlijk liever niet dat je in die twee jaar komt voor garantie zaken. Dit kost geld en daarom checken ze liever de occasion net even extra. Toch ook bij via een erkende Toyota dealer: doe een Toyota aankoopkeuring, zo kun je goed zien wat er moet gebeuren.

Succes met de aankoop en neem de tips mee!

bron: toyotablog.nl

Reacties

  1. Vandaag mijn aangekochte Toyota Auris laten keuren. Gekocht bij een bosch service garage in Rotterdam met garantie van 6 maanden ivm een garantie pakket wat ik bij kocht. Hiervoor zouden ze onderhoud en garantie geven.

    Kwam goed door de controle behalve dat de dealer mij wees op het feit dat de auto voor groot deel was overgespoten. Hier ben ik niet blij mee en wil mijn auto omruilen. Wie weet waar ik mij kan richten om juridisch sterk te staan?

  2. Gewoon aankaarten bij die garage dit moeten ze terugnemen. Volgende keer gewoon bij de dealer kopen dan heb je deze fratsen niet

  3. Er is 30 e retour bij een beurt. Dus het kost je de helft

  4. Je moet gewoon goed lezen wat voor soort garanti eze aanbieden. Vaak betaal je veel teveel. via autoweek een advertentie met rijklaar kosten pakket 995!

  5. Akio the men zegt

    Toyota heeft dit standaard ook in België

Laat wat van je horen