Driekwart eeuw Toyota (Autoweek.nl)

Historie Toyota 75 jaar

Drie november is het feest in Japan, want dan is het vijfenzeventig jaar geleden dat de Toyota Motor Corporation werd opgericht.

De oprichter van Toyota, Kiichiro Toyoda, had zijn eerste auto zelfs zesenzeventig jaar geleden al af, maar pas een jaar daarna, in 1937, ging hij over tot het voeren van de naam Toyota. In de jaren die volgden groeide het merk uit tot de grootste autofabrikant ter wereld en behoren ook Lexus, Daihatsu, Subaru en het niet in Nederland leverbare Scion en Hino in meer of mindere mate tot de Toyota-familie.

Toyota verkoopt nu in 170 verschillende landen, en heeft sinds de oprichting 200 miljoen auto’s gebouwd. De Corolla staat met 39 miljoen exemplaren bovenaan de lijst met bestverkochte automodellen aller tijden. Hoewel het model in Europa inmiddels is opgevolgd door de Auris, is nog steeds een vijfde van alle Toyota’s in ons land een Corolla.

Champs-Élysées

Kiichiro Toyoda stelde zich tot doel de beste auto’s ter wereld te bouwen, en nog steeds behoren zijn producten tot de meest storingsvrije auto’s ter wereld.  Dat is voor veel mensen dan ook een belangrijk aankoopargument. In Nederland is de lage uitstoot van met name de hybride-modellen dat ook, niet in de laatste plaats vanwege de daarmee samenhangende belastingvoordelen. Toyota was het eerste merk dat een hybride aandrijflijn in productie nam, en is wereldwijd nog steeds koploper op dat gebied.

In Europa viert Toyota het jubileum met een tentoonstelling op de Champs-Élysées in Parijs. Daar zullen verschillende belangrijke modellen uit de geschiedenis van het merk te zien zijn, onder meer een Land Cruiser FJ25 uit 1958, een Corona uit 1964, een Sports 800 uit het jaar daarna, een 2000GT uit 1967, een Corolla Sprinter uit 1968 en een ‘70er Celica Coupé 1600 GT. De tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk en loopt tot eind december.

Laat wat van je horen