DEZE TOYOTA WORDT JE BESTE VRIEND

De Toyota LQ bouwt emotionele band met bestuurder op!‘Een met de auto worden’ is een veelgehoorde marketingkreet om het rijgedrag van een auto te beschrijven. Toyota gaat nog een stap verder met deze LQ Concept. Dankzij een kunstmatig intelligente assistent bouwt hij een band op met zijn eigenaar. Klaar om vriendjes te worden?

Toyota pakt uit op de Tokyo Motor Show (25 oktober tot november 2019). De Mirai Concept mag namelijk het podium delen met deze LQ Concept. Een 4,5 meter lange, elektrische hatchback die zelfstandig kan rijden. De autonome rijtechnologie is door Toyota zelf ontwikkeld.

Kunstmatig intelligente assistent

Ondanks dat de auto zelf kan rijden, gelooft Toyota dat inzittenden nog steeds behoefte hebben aan een spannende rijervaring. Daarom is de LQ uitgerust met Yui: een kunstmatig intelligente assistent waarmee je kunt praten. Zo kun je Yui vragen om de stoelverstelling aan te passen, de interieurverlichting en airconditioning te bedienen, of muziek af te spelen. Hoe ze reageert op een vraag als ‘wil je met me trouwen?’ is niet bekend.

Opblaasbare kussens

De vier stoelen zijn opgebouwd uit meerdere opblaasbare kussens die zich aan de rijomstandigheden aanpassen. Ze blazen op als je tijdens het rijden vermoeid raakt en zakken in als je onderweg wilt relaxen en de LQ zelf laat rijden. De airconditioning is ook in de stoelen geïntegreerd.

Augmented reality

Samen met Panasonic ontwikkelde Toyota een nieuw head-up display met augmented reality-technologie. Daarbij wordt essentiële informatie 7 tot 41 meter voor de auto geprojecteerd, wat volgens de ontwikkelaars de verkeersveiligheid verbetert. Verder zijn er oppervlakken in de vloerbedekking en hemelbekleding aanwezig die informatie over het rijden projecteren.

Smog afbreken tot zuurstof

De ventilator van de LQ is van een nieuwe katalyserende coating voorzien die ozon afbreekt tot zuurstof. Daarbij wordt smog die zich boven het asfalt begeeft tijdens het rijden tot schone lucht gefiltert. Toyota heeft gemeten dat de coating ongeveer 60% van de ozon afbreekt. Mogelijk zien we deze technologie terug in de toekomstige modellen van het merk.

300 kilometer actieradius

Het uiterlijk van de LQ kenmerkt zich door grote glasoppervlakken, aerodynamische wielen en afgesloten wielkasten. De LQ weegt 1.680 kilogram en kan op één acculading 300 kilometer afleggen. Toyota organiseert op de Tokyo Motor Show een speciale tentoonstelling genaamd ‘Future Expo’ waar de LQ staat te schitteren.

Proefrit maken

Wie verwacht dat dit een eenmalige oefening is, heeft het mis. In juni tot september 2020 kunnen geïnteresseerden tijdens de ‘Toyota Yui Project Tours 2020’ met de LQ rijden. Via een speciale applicatie kunnen gegadigden zich aanmelden en hun voorkeuren aangeven. Op basis daarvan selecteert Toyota de gelukkigen voor een proefrit. Of de LQ daadwerkelijk in productie gaat, is nog niet bekend.

Bron:https://zerauto.nl/toyota-lq-concept/ 

 

Laat wat van je horen