De Toyota 2000GT: een sierlijke, maar krachtige klassieker

In 1967 schitterde hij naast Sean Connery in de James Bond-film You Only Live Twice en in datzelfde jaar verscheen de auto bij de dealers als duidelijk statement van Toyota: tegengas bieden aan de beste sportauto’s van Europese bodem. Over wie we het hebben? De Toyota 2000GT natuurlijk!

toyota-2000gt-you-only-live-twice

Een van de fijnste auto’s ter wereld

De Japanse Grand Prix van 1964 was eigenlijk het startsein voor de 2000GT. Het idee van een sportauto ontstond namelijk na deze Grand Prix. In samenwerking met Yamaha Motor Co werd het project opgestart. Shoichi Saito leidde het project en kreeg als taak mee om ‘alles in het werk te stellen om de 2000GT klaar te stomen voor productie en er een van de fijnste auto’s ter wereld van te maken’. Een jaar later werd dit realiteit toen het prototype ‘280 A1’ werd onthuld op de Tokyo Motor Show van 1965.

 

toyota-2000gt-prototype

Look en features

Kenmerkend voor de auto zijn de verleidelijke ‘Coke bottle’-lijnen en de afgedekte koplampen. Onder de lange, wulps gevormde motorkap schuilt een motor van wereldklasse. En natuurlijk zijn er de karakteristieke klapkoplampen, die ingeklapt ervoor zorgen dat de luchtstroom niet verstoord wordt. Het design van de auto richt zich compleet op de bestuurder. Het interieur heeft een maximale hoogte van 1,16 meter en is daarmee compact, maar perfect ingedeeld. Het passagierscompartiment is ver naar achteren geplaatst voor een sierlijk en krachtig uiterlijk en ideale proporties.

 

toyota-2000gt-interieur-001

Snelheidsrecords

De 2000GT maakte niet alleen indruk in de geschiedenisboeken, maar ook op het circuit. Het model boekte vele snelheidsrecords, waaronder drie wereldrecords en dertien internationale records. Ook was het erg succesvol bij race-evenementen in Japan en de Verenigde Staten – zoals de Fuji 24-uursrace van 1967. Dit is niet zo gek: de prestaties waren van het allerhoogste niveau dankzij een 150 pk sterke 2-liter zescilinder lijnmotor, waarmee de 2000GT een topsnelheid van 220 km/u behaalde.

 

toyota-2000gt-zijkant

Sportwagenhistorie

In 1970 is de laatste 2000GT uit de fabriek gerold. In drie jaar tijd zijn er in totaal 337 exemplaren geproduceerd. De auto is zeer belangrijk geweest in de sportwagenhistorie van Toyota. Zo zie je duidelijk de invloeden van het model op het design van recentere sportwagens van Toyota, zoals de Supra en de onlangs vernieuwde GT86 die op onderstaande foto’s gebroederlijk naast elkaar staan. We houden de geest van de 2000GT springlevend.

 

toyota 2000GT

 

Bron: www.blog.toyota.nl

Laat wat van je horen