Benzine verrijkt met E10. Mij niet gezien?

E10 Toyota brandstof 2011

blog.toyota.nl > Stap je binnenkort nog op de ski’s of denk je alvast na over je zomervakantie? Wat je plannen met de vakantie ook zijn, de kans is groot dat je naar het buitenland gaat. Als benzinerijder zoek je dan soms langs de (snel)weg in het buitenland tevergeefs naar Euro 95. In plaats daarvan krijg je de keuze om E10 (of soms E4 of E5) , SuperPlus 98 of Euro 98 te tanken. Wat dan? Om te voorkomen dat je radeloos bij de pomp staat, praten we je graag even bij.

E10 is een nieuwe benzinesoort die we (nog) niet in Nederland kennen. Het bestaat voor negentig procent uit fossiele brandstof en voor tien procent uit ethanol. Omdat ethanol wordt gewonnen uit planten als suikerriet, wordt gezegd dat deze samenstelling beter is voor het milieu dan bijvoorbeeld Euro 95.*
Steeds meer landen stappen daarom over van Euro 95 op E10 of breiden het benzineassortiment uit met E10. Zo zijn bij de Duitse ‘Tankstellen’ sinds begin dit jaar beide varianten te verkrijgen. Maar bij Franse ‘stations-service’ tref je Euro 95 niet eens meer aan. Daar kun je alleen nog terecht voor E10 (onder de naam SP95-E10) of het duurdere SuperPlus 98 of Euro 98.

Maar kun je die E10 wel tanken, of moet je auto daar voor worden omgebouwd?

Je hoeft je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Vrijwel alle Toyota’s die gebouwd zijn na januari 1998 kunnen probleemloos op E10 rijden. Er zijn maar twee uitzonderingen: de Avensis 2.0 benzine die gebouwd is tussen juli 2000 en oktober 2008 en de Avensis 2.4 benzine van juni 2003 tot oktober 2008. Die kun je beter laten rijden op SuperPlus 98 of Euro 98. Voor deze twee modellen wordt het afgeraden om  E10 te tanken. Ethanol kan bij deze  modellen namelijk de brandstofleidingen, brandstofpomp en zelfs de motor beschadigen.

Stamt je auto van voor 1998? Dan adviseren we je om Euro 98 of SuperPlus 98 te tanken. En rijd je een ander merk  dan Toyota? Doe dan de E10 check. Dan bereik je je vakantiebestemming zonder pijn in de buik. Heb je toch nog vragen over het tanken van E10, neem dan op werktijden gerust contact op met ons Toyota Informatie Center via het gratis nummer 0800 – 0369.

* Toyota is blij met biobrandstoffen als ethanol, maar niet als de productie ervan ten koste gaat van de voedselvoorraad of de natuur.

Bron: tekst en bron blog.toyota.nl Lees meer op blog.toyota.nl

Laat wat van je horen