10 miljoen Toyota’s in Europa

Toyota’s Europese productieteller heeft inmiddels te tien miljoen stuks aangetikt. Tijd voor een selectie interessante feitjes.

Vol trots meldt Toyota dat de tien miljoenste in Europa geproduceerde Toyota van de band is gelopen. Het merk schrijft dat tegenwoordig ongeveer 75 procent van alle Toyotas die in Europa worden verkocht ook in ons continent zijn geproduceerd.

De eerste Toyota die in Europa het levenslicht zag, was de Corolla. In 1971 werd in Portugal het eerste Europese exemplaar geproduceerd. De productiefaciliteit bestaat nog steeds en schroeft tegenwoordig Land Cruiser 70’s in elkaar voor de Zuid-Afrikaanse markt.

Toyota’s Europese productie begon pas echt op volle toeren te draaien toen het merk besloot de Carina E in het Britse Derbyshire te bouwen. Daar werd in 1992 aan de eerste Carina E het leven geschonken. Dat eerste exemplaar werd recentelijk naar het hoofdkantoor in Brussel gehaald. Vorig jaar produceerde Toyota 660.000 auto’s in ons continent.

In totaal heeft Toyota in Europa 6 productiefaciliteiten waar auto’s worden gebouwd en drie fabrieken waar motoren in elkaar worden gezet, verspreid over zeven landen: het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Frankrijk, Polen, Rusland, Tsjechië en Portugal. Wat modellen betreft, gaat het om de Auris, Yaris, Avensis, Corolla, Verso en Camry. Later dit jaar worden daar de RAV4 (Rusland) en de C-HR (Turkije) aan toegevoegd.

bron: autoweek.nl

Laat wat van je horen